Internationale vakbondswereld blijft druk zetten op Filipijnse overheid

In de Filipijnen zijn in de afgelopen jaren minstens 43 vakbondsactivisten vermoord, zogezegd in het kader van een hard optreden tegen criminaliteit. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is ongerust. Ze besloot om een missie op hoog niveau te sturen om deze feiten te onderzoeken. In eerste instantie reageerde de regering te weinig op de vraag van de IAO. Om de druk te verhogen organiseerden vakbonden op 10 december 2019 over heel de wereld actiedag tegen deze moorden en het verketteren van vakbondsleden. Op 14 februari beloofde de Filipijnse regering eindelijk om de IAO-missie te ontvangen. Er kwam een werkgroep om dit bezoek te begeleiden en de moorden te onderzoeken. De samenstelling van de werkgroep leidt wel tot gefronste wenkbrauwen. Geen enkele vakbondsmens heeft een zitje. De daders van de moorden behoren vaak tot eenheden van het veiligheidsapparaat. Een evenwichtige samenstelling van de werkgroep is nodig om onpartijdigheid te garanderen. De arrestaties van vakbondsleden blijven doorgaan. Na de arrestatie van één van hun werknemers moest de onderwijsvakbond ACT zelfs tijdelijk een kantoor sluiten om de veiligheid van zijn personeel en leden te garanderen. Internationale druk blijft nodig. Steun daarom de petitie voor de vrijlating van deze vakbondsman.

Steun de campagne op www.labourstartcampaigns.net. Kijk bij ‘English’ – Philippines: Anti-union repression against teacher union.