Akkoord betekent vooruitgang voor uitzendkrachten

Een sociaal akkoord voor uitzendkrachten is binnen handbereik, na lange onderhandelingen. Het gaat om een akkoord dat belangrijk is voor 460.000 uitzendkrachten én 260.000 jobstudenten die werken als uitzendkracht.

“Voor heel wat arbeidsvoorwaarden, lonen bijvoorbeeld, volgen uitzendkrachten de afspraken die onze onderhandelaars al maakten voor de ondernemingen waar ze tewerkgesteld worden. Maar met deze onderhandelingen konden we stappen zetten naar een algemene sociale vooruitgang voor alle uitzendkrachten”, zegt ACV-onderhandelaar Piet Van den Bergh.

Zoals aanbevolen in het Interprofessioneel Akkoord (IPA) zouden alle uitzendkrachten recht krijgen op een fietsvergoeding. Voor uitzendkrachten in een sector of bedrijf zonder fietsvergoeding voor de vaste werknemers zou die vergoeding 0,24 euro bedragen. Tot nu toe hebben uitzendkrachten geen recht op een fietsvergoeding, tenzij ze werken in een sector of onderneming waar ook de vaste werknemers recht hebben op een fietsvergoeding. Aangezien heel wat uitzendkrachten dicht bij huis werken, zou de veralgemening van het recht op een fietsvergoeding een grote vooruitgang zijn.

Er is ook sprake van een mogelijke versoepeling van de regeling bij ziekte. Tot nu toe moeten sommige uitzendkrachten binnen de 24 uur een ziektebriefje bezorgen. Bedoeling is om dit gelijk te schakelen met de rest van de privésector. Uitzendkrachten krijgen dan 48 uur de tijd om een medisch attest te bezorgen aan de gebruikende onderneming en het uitzendkantoor.

Tot slot wordt er ook gemikt op een hogere vakbondspremie voor uitzendkrachten.
Voor de ACV gids voor uitzendkrachten klik hier