Acties bij Lidl in Roemenië, Nederland en België

De Roemeense arbeidsmarkt heeft een lage werkloosheid. In deze context kondigde de Duitse warenhuizenketen Lidl aan om 1.000 extra jobs te creëren. Ongetwijfeld was dit ook de aanleiding om een loonsverhoging toe te kennen aan hun werknemers. Per 1 maart 2020 werd het bruto maandloon van een voltijdse werknemer opgetrokken van 730 naar 84o euro. Lidl zal ook bijkomende voordelen geven aan alle werknemers, bijvoorbeeld een extra dag verlof op de verjaardag en een extra dag verlof per 5 jaar dienst.
In Nederland willen Lidl-werknemers ook een beter loon en minder werkdruk. Om de werkgever te doen luisteren, organiseerde de Nederlandse vakbond FNV begin dit jaar een symbolische actie voor het hoofdkantoor. Vooral de werkdruk is erg verontrustend. Onderzoek van FNV toont aan dat de werkdruk veel hoger ligt dan bij andere ketens met gelijkaardige werksituaties. Onbetaalde overuren komen vaker voor. Lidl groeit in Nederland maar de werknemers zijn er overwerkt. Via een collectief akkoord wil FNV betere lonen regelen en extra werknemers doen aanwerven.
Ook in België waren er acties bij Lidl. Zo werd de winkel in Kontich een aantal uren gesloten uit protest tegen de hoge werkdruk en de plannen om de filiaalhoudster zonder overleg over te plaatsen. De overplaatsing werd voorlopig uitgesteld. In de vestiging in Deurne werd ook gestaakt uit protest tegen de gebrekkige inrichting en organisatie van de winkel en tegen het tekort aan personeel.