United Freelancers mobiliseert koeriers van Deliveroo

Werkgever moet zich aan de arbeidswetgeving houden

Deliveroo, het bedrijf dat iedereen kent door de fietsers en scooterbestuurders in het straatbeeld, besliste in februari 2018 om nog alleen met zelfstandige koeriers te werken. En niet langer met werknemers in loondienst. Een beslissing die op heel wat protest botste bij de koeriers en die ook leidde tot zwaar gefronste wenkbrauwen bij het arbeidsauditoraat in België. Voor het auditoraat zijn de koeriers gewoon werknemers.

We zijn nu enkele jaren verder, en het arbeidsauditoraat – zeg maar het openbaar ministerie bij de arbeidsrechtbank – stapt naar de rechter omdat Deliveroo op een aantal punten de arbeidswetgeving niet naleefde. Het auditoraat meent dat er sociale bijdragen moeten worden betaald voor de koeriers. Verder hebben de koeriers recht op een uurloon en op voordelen zoals betaalde vakantie en een eindejaarspremie. Om hiervan te kunnen genieten, moeten de koeriers wel vrijwillig tussenkomen in de rechtszaak tegen Deliveroo. En dat kan gratis voor leden van ACV United Freelancers.
De vordering van het arbeidsauditoraat is een principiële vordering. Alleen als de rechter de inbreuken bevestigt, zal Deliveroo principieel worden veroordeeld. Als de vroegere werkprestaties anders worden gekwalificeerd, zullen de koeriers daar geen enkel (echt) voordeel uithalen, tenzij hij of zij vrijwillig aansluit bij de vordering.

Sluit je aan bij de eis!

United Freelancers wil dan ook de koeriers mobiliseren om maximaal mee te doen aan deze juridische actie. Heb je minstens één dag als zelfstandige of via het zogeheten P2P-statuut voor Deliveroo gewerkt? Sluit je dan bij deze rechtszaak aan! Dat kan volledig gratis voor wie lid is van het ACV. De actie zal aan de koerier geen cent kosten, wat ook de uitkomst is. Als de inbreuken worden bevestigd, zal de winst van de actie integraal naar de deelnemende koeriers gaan: hun lonen zullen (moeten) worden geregulariseerd, en ze zullen ook rechten in de sociale zekerheid opbouwen.
Wil je graag aansluiten bij deze rechtszaak (aub voor 15 maart 2020)? Heb je nog vragen? Laat het dan zeker weten aan het kenniscentrum van United Freelancers : 02 244 31 00,

unitedfreelancers@acv-csc.be

Auteur: Joep Vanderbeke | Foto: Shutterstock