Project 600 zorgt voor meer handen aan het bed

Omscholing tot verpleegkundige of zorgkundige wekt veel interesse

Sinds meer dan 15 jaar stappen ieder jaar tientallen, honderden laaggeschoolde werknemers uit de zorg in ‘Project 600’, een initiatief van de sociale partners en in het bijzonder ACV Puls. Project 600 wil het nijpende personeelstekort in de verpleging counteren door lager geschoolde werknemers uit de gezondheidssector om te scholen tot volwaardig verpleegkundig personeel, zonder verlies van loon

“Om te starten als verpleegkundige heb je een diploma nodig”, legt vakbondssecretaris Olivier Remy uit. “Dat maakt de zoektocht moeilijker. Kandidaten voor dit project lijden geen loonverlies, en de werkgever krijgt altijd een vervanger; iedereen wordt er dus beter van”.

Puls Magazine:
Project 600 bestaat al een hele tijd. Is het nog altijd een succes?
Olivier: “Zeer zeker, hoewel er nog altijd een groot tekort is aan verpleegkundig personeel. De voorbije jaren is de werkdruk nog groter geworden, en ook door de vergrijzing van het personeel zijn er vandaag nog altijd veel te weinig handen aan het bed. Vorig jaar zijn 260 nieuwe kandidaten in het project gestapt. In totaal volgden verleden jaar 816 werknemers de opleiding tot verpleegkundige in het kader van Project 600”.

Voortrekkersrol

Puls Magazine: Waar staat Project 600 precies voor?
Olivier: “Het project is een jaar of 18 geleden gestart, in samenwerking met de sociale partners en in uitvoering van een groot sociaal akkoord. ACV Puls, destijds nog de LBC-NVK, is altijd een voortrekker geweest van Project 600, waardoor toen 600 werknemers de switch naar een job als verpleegkundige konden maken. Veel werknemers in ziekenhuizen zijn geen verpleegkundigen, denk aan boekhouders of mensen die in de keuken of als administratief personeel werken. Project 600 geeft hen de kans zich om te scholen tot volwaardig verpleegkundig personeel, met behoud van loon. Tijdens die opleiding, die toch 3 tot 4 jaar duurt, hoeven ze bijna niet te gaan werken. Ze moeten wel studeren, natuurlijk”.

Puls Magazine: En wanneer de opleiding erop zit?
Olivier: “Wanneer ze geslaagd zijn, kunnen ze vrijwel meteen aan de slag als verpleegkundige, met een loon dat wordt aangepast aan die job. Wie niet geslaagd is, kan terugkeren naar zijn oude job. Werknemers die de opleiding volgen, worden bovendien tijdelijk vervangen door anderen. Het sectorfonds zorgt ervoor dat die vervanger wordt betaald, zodat de werkgever tijdelijk geen twee lonen moet betalen”.

Positieve reacties

Puls Magazine: Wat zijn de reacties op de werkvloer?
Olivier: “Die zijn erg positief. Die mensen krijgen een geweldige kans in hun leven. Ze zijn vaak laaggeschoold, en elke euro telt. Dat ze een opleiding kunnen volgen met behoud van loon, voor een functie die beter wordt betaald, is erg motiverend. Het slaagpercentage ligt erg hoog. Ook de werkgevers zijn tevreden, omdat ze meer verpleegkundigen aan het werk kunnen zetten. En toch vragen we met aandrang naar nog meer centen, want ik ben ervan overtuigd dat we tot drie keer zoveel mensen warm kunnen maken om in dit project te stappen”.
Puls Magazine: Wie komt in aanmerking voor die herscholing?
Olivier: “Je moet minstens twee jaar aan het werk zijn bij je werkgever uit de gezondheidssector, denk aan ziekenhuizen, ouderenzorg, psychiatrie, wijkgezondheidscentra, thuisverpleging. We hebben Project 600 nu ook uitgerold voor potentieel zorgkundig personeel, terwijl het vroeger alleen over verpleegkundigen ging. Die opleiding is korter, en je wordt hiervoor niet 100 procent vrijgesteld van je werk”.

Nieuwe pistes

Puls Magazine: Komen alleen werknemers uit de zorg in aanmerking?
Olivier: “Voorlopig wel, maar we zijn nieuwe pistes aan het bekijken. Jobs als zorg- of verpleegkundige zijn echt knelpuntberoepen aan het worden. Er wordt gewerkt aan projecten om deze omscholing ook mogelijk te maken voor werknemers uit andere sectoren. Het lijkt me in elk geval interessant om iets vergelijkbaars op te zetten voor die mensen. In tal van sectoren worden werknemers geconfronteerd met ontslagen en herstructureringen. Het ligt voor de hand om ook hen nog een kans te geven op de arbeidsmarkt. Ook wie een carrièreswitch wil maken in de richting van de zorg, is de moeite. En het kan ook een idee zijn om erkende vluchtelingen de opleiding te laten volgen, als er interesse is. Je vermijdt zo dat mensen zonder job vallen, je haalt ze uit de werkloosheid én je kan de werkdruk verlagen en de zorgkwaliteit verhogen. Veel vliegen in één klap, dus!”

PROJECT 600
in 2019

 • 260 nieuwe kandidaten gestart in de opleiding verpleegkunde
 • 23 nieuwe kandidaten gestart in de opleiding zorgkundige
 • 816 werknemers volgen de opleiding tot verpleegkundige
 • 65 werknemers volgen de opleiding tot zorgkundige
 • Sinds de start slaagden al 2.197 Nederlandstalige en 1.296 Franstalige werknemers voor de opleiding verpleegkunde
 • Sinds de start slaagden 73 Nederlandstalige werknemers voor de opleiding tot zorgkundige, en 21 Franstalige.Wil je meer praktische info? Zoek je een inschrijvingsformulier?
  Kijk dan op www.non-profit.acv-puls.be
  en www.wittewoede.be Inschrijven kan tot 13 maart 2020. 

   

Auteur: Tom Van Aken | Foto: BelgaImage