Onze sociale zekerheid is er voor iedereen, ook voor jou

Systeem bewijst al 75 jaar lang goede diensten

Burn-out

Nahima zit er helemaal door. Haar job als verpleegkundige weegt zwaar; als er collega’s uitvallen op haar afdeling, worden ze vaak pas met veel vertraging vervangen. Ze zit al een aantal maanden thuis met een burn-out. Gelukkig is de sociale zekerheid er om haar financieel een vangnet (uitkering) te geven. Haar man Felix werkt ook, als chauffeur bij een koerierbedrijf. Zijn loon is bescheiden, maar met zijn inkomen en haar uitkering lukt het toch om nog fatsoenlijk te leven.

Kinderbijslag

Eva is een alleenstaande jonge moeder van 32. De kinderbijslag voor haar twee kleine kinderen is bijzonder welkom, want met haar loontje van in de superette zou het nog moeilijker zijn om haar gezinnetje overeind te houden. In de superette verdient ze 1.460 euro per maand, en de baas gunt haar zelden cadeaus.
Voor een alleenstaande jonge moeder is de kinderbijslag bijzonder welkom.

Pensioen

Jef ging na een loopbaan van 40 jaar met pensioen bij een winkelketen. Gelukkig is deze alleenstaande nog in goeie fysieke conditie en ontpopt hij zich tot een actieve gepensioneerde. Hij heeft een pensioen van 1.176 euro netto. Geen vetpot, maar het lukt wel. Huur moet hij niet meer betalen want hij bezit zijn eigen woning.

De zus van Jef, Elizabeth is tien jaar ouder, zij is zorgbehoevend en verblijft noodgedwongen in een woonzorgcentrum. Elizabeth heeft een pensioen van 1.420 euro maar in het woonzorgcentrum moet ze wel elke maand 1.955 euro betalen. Er zit dan ook niks anders op dan haar spaargeld aan te spreken om maandelijks bij te passen. Stel je voor dat zij geen spaarcenten zou hebben! Wat dan?

Werkloosheid

Björn is 35 en heeft enkele jaren terug een bescheiden appartement op krediet gekocht. Onlangs verloor hij zijn baan bij een kleine zelfstandige bankagent. De werkloosheidsuitkering is voor hem een reddingsboei, ook al is het zeker geen vetpot. Een probleem is wel de afbetaling van zijn woning. Zal dat blijven lukken?

 

 

 

Gelukkig dat de sociale zekerheid er voor ons àllemaal is. Eind december vierden we het 75-jarige bestaan van deze unieke vorm van sociale bescherming die vele landen ons benijden. We moeten er àlles doen om onze sociale zekerheid te bewaren en ze steviger te maken. Met een politiek die erop gericht is om een degelijke en volwaardige financiering van het systeem te verzekeren

 

Ken je het fijne boek ‘Welke toekomst voor onze sociale zekerheid?’ al?
Dit boek werd in februari 2019 officieel gelanceerd en is de vrucht van inspanningen bij ACV Puls en het ACV als geheel.
Het werd uitgegeven bij EPO. 75 jaar na de officiële start van onze sociale zekerheid is er alle reden om deze ‘kathedraal van de werkende bevolking’ in ere te houden en te versterken.

Het boek is verkrijgbaar bij EPO (www.epo.be) en in de betere boekhandel.

 

Auteur: Denis Bouwen | Foto’s: Shutterstock