Workshop voor 50-plussers valt in de smaak

Caroline en Isabelle weten waar ze naartoe willen

Het Centrum voor Loopbaanontwikkeling (CLO) van ACV Puls organiseert af en toe ‘De Kracht van ervaring’, een workshop voor oudere werknemers (vier halve dagen). Deze workshop helpt de deelnemers om bewust keuzes te maken voor hun verdere loopbaan en hun privéleven. Caroline en Isabelle kijken met voldoening terug op hun deelname.

“Ik had me met een verkeerd beeld ingeschreven voor ‘De kracht van verandering’. Maar uiteindelijk bleek de workshop een aanrader

voor iedere 50-plusser”, vertelt Caroline Legrand. “Al in het eerste uur besefte ik dat deze workshop wel eens heel diep zou kunnen gaan. We werkten in groepjes van twee personen zodat iedereen heel vrijuit kon praten”.

“Onze begeleidster Kathleen was een fantastische vrouw. Ze pakte het heel zacht aan en hielp de deelnemers om een betere kijk te krijgen op zichzelf en hun ‘issues’. Zelf heb ik niet meteen angsten of problemen die met mijn werk te maken hebben, maar de verhalen van andere deelnemers maken het voor mij wel gemakkelijker om me in te leven in de zorgen waarmee collega’s worstelen”.

‘Meer tijd voor mezelf’

“Maar zelf werd ik ook met mijn neus op de feiten gedrukt. Ook in mijn eigen leven zijn er dingen die beter kunnen. Ik moet meer tijd maken voor mezelf en hoef me niet ambetant te voelen als ik even voorrang geef aan mezelf. Op mijn werk ben ik vakbondsgevaardigde: ik mag best ook ‘s niet bereikbaar zijn”.
Na de workshop had ik het gevoel dat ik de deelnemers een stuk beter kende dan een aantal mensen met wie ik dagelijks omga. De deelnemers stelden zich kwetsbaar op en toonden veel respect voor elkaar, wat een groot onderling vertrouwen deed ontstaan. Aan het einde had iedereen het gevoel dat ons gemeenschappelijk verhaal nog niet ‘af’ was. We moesten trouwens een brief aan onszelf schrijven. Die kregen we terug op onze terugkomdag”.
Toen de deelnemers elkaar later terugzagen, had dat veel weg van een groep vrienden die elkaar een half jaar lang niet meer hadden gezien. “Ik weet niet of we elkaar nog vaker zullen zien”, zegt Caroline. “Maar ik kan deze workshop zeker aan generatiegenoten aanbevelen. De brief aan mezelf hou ik bij, ik lees hem nog geregeld. Die zorgt voor houvast op het moment dat ik weer over de schreef ga”.

Originele aanpak

Isabelle Ghyselen is verantwoordelijke voor een team bij Landelijke Kinderopvang. Ook zij kijkt met plezier terug op haar deelname aan ‘De kracht van verandering’.

“Deze workshop was heel anders dan wat je traditioneel meemaakt”, zegt Isabelle. “De opbouw, de thema’s, de invulling resulteerden in een bepaalde diepgang. In onze groep stelden de deelnemers zich erg kwetsbaar op; ze vertelden heel open over zichzelf en anderen herkenden zich vaak in wat ze hoorden. De workshop was opbouwend, het was geen klagen en zagen van vijftigplussers”.
Zelf besefte Isabelle al snel waar het kantelmoment in haar leven zat, ergens toen ze achteraan in de 30 was. “In de workshop zag ik dat ik toen juiste keuzes had gemaakt. Het is nu kwestie om dat allemaal nog meer vorm te geven. In mijn werk, in mijn privéleven en in mijn vrijwilligerswerk zit ik op de goeie weg. Wat ik doe, is gewoon goed. Ik moet nu vooral rust en eenvoud zoeken”.

Veel troeven

“Wat mijn kwaliteiten zijn? Inlevingsvermogen, loyaliteit, deskundigheid, om alleen die drie te noemen. Onze samenleving verandert snel, en dat doet me soms wel twijfelen. Maar ik kijk toch vooral naar het positieve. Met de andere deelnemers constateerden we dat vijftigplussers eigenlijk erg veel troeven hebben. Het zou een prima idee zijn om die op affiches te zetten en ze massaal uit te hangen in veel bedrijven en organisaties”.
Isabelle is van plan om voort te gaan op de weg die ze al was ingeslagen. “Ik weet precies waar ik mijn energie wil in steken. Op mijn werk hoef ik me niet meer te bewijzen. Als vrijwilligster ben ik betrokken bij de plannen voor een huis waar ze jongeren in moeilijkheden willen opvangen en begeleiden”.
Na de workshop spraken de deelnemers op zeker moment opnieuw af. “We zijn toen gaan wandelen en pakten samen een pint. Een toffe, mooie afsluiter”.

Interesse in een toekomstige editie van deze workshop? Surf naar www.loopbaanontwikkeling.be

Auteur: Denis Bouwen | Foto: Shutterstock