Solidair met mensenrechtenactivisten in de Filipijnen

Al jarenlang heeft ACV Puls een partnerschap met de Filipijnse vakbond Alliance of Health Workers (AHW). Deze organisatie probeert ook gezondheidswerkers te versterken en het recht op een kwaliteitsvolle gezondheidszorg te promoten. Maar de Filipijnse syndicalisten werken in een heel andere context.

De Filipijnse autoriteiten trachten vakbondsactivisten aan te pakken door hen valselijk te beschuldigen van banden met gewapende militaire groepen. Doelbewuste pesterijen en arrestaties zijn niet ongewoon. Er is veel geweld, en er wordt ook gemoord.

De voorbije drie jaar zijn 43 vakbondsmensen om het leven gebracht zonder dat de moord verder werd onderzocht. Op 31 oktober 2019 was er nog een goed voorbereide politie-inval bij de vakbond van buschauffeurs. De politie ging erg hardhandig te werk en bedreigde zelfs kinderen met een vuurwapen. Op 10 december kwamen vakbonden van over de hele wereld in actie om deze situatie aan te kaarten. Deze symbolische acties geven zichtbaarheid aan de gevaarlijke omstandigheden waarin Filipijnse vakbonden moeten weken. Verder is de vraag uiteraard dat de autoriteiten een eind maken het nodeloze geweld.