Indiase werknemers van Honda kloppen op tafel

Honda is een Japanse fabrikant van auto’s, motors en scooters. Als gevolg van evoluties in de auto-industrie past het bedrijf zijn strategie aan. Of je nu werkt bij Honda in Gent of bij de vestiging in India, zoiets leidt tot onzekerheid. Wereldwijd trachten de vakbonden bij Honda inspraak te krijgen en de werkzekerheid te garanderen.
Bij de fabriek in het Indiase Manesar is de inzet hoog. In deze vestiging werken 4.000 werknemers. 2.500 van hen hebben al meer dan 10 jaar een tijdelijk contract met lage lonen en weinig rechten. 800 van hen verloren hun job in augustus 2019 als gevolg van tegenvallende verkoopcijfers. Op 4 november werden 200 werknemers met onbetaald verlof gestuurd, met de belofte om hen drie maanden later weer in dienst te nemen. De dag nadien weigerde het management aan 400 tijdelijken de toegang tot het bedrijf.
In de fabriek startten 1.000 tijdelijke werknemers meteen met een vreedzame sit-in die weken duurde. De vakbond probeert te onderhandelen maar het sociaal overleg wordt onmogelijk gemaakt. De mondiale industrievakbond is geschokt en roept op tot meer menselijkheid en respect voor de wetgeving.