Sociale verkiezingen

Een vierjaarlijkse mijlpaal in onze organisatie. In mei 2020 is het weer zover, dan zijn opnieuw honderden gepassioneerde werknemers kandidaat om jou en je collega’s op de best mogelijke manier te vertegenwoordigen, om voor jou de best mogelijke werkomstandigheden te creëren en om voor jou de vinger aan de pols te houden bij de werkgever. Misschien ben jij wel de geknipte ACV Puls-militant? Laat je in deze vierde aflevering van ‘Militantenwerk mensenwerk’ inspireren door onze militanten van nu, en stel je ook kandidaat. Maak mee het verschil.

 

Ivan van de Kerchove, lesgever bij Rode Kruis Vlaanderen, is met zijn 63 jaar gepokt en gemazeld in het vakbondswerk. Janah Delmeiren is 27, en als coupeuse bij Opera Ballet Vlaanderen één van onze heel straffe jonge militanten. Twee generaties, allebei minstens even gepassioneerd.

 Puls Magazine: Waarom wilden jullie vakbondsmilitant worden?

Janah: “Mijn verantwoordelijke heeft me ertoe aangezet. Zij wilde heel graag een jongere collega in haar vakbondsteam. Ze vertelde heel vaak over sociale wetgeving, onderhandelingen, en nog veel meer. Dat boeide me enorm. Dus heb ik in 2016 de stap gezet”.
Ivan: “In 2012 liepen er bij Rode Kruis Vlaanderen nogal wat dingen fout. Onze vakbondssecretaris moest toen zelfs even ingrijpen. Van hem hebben we in die tijd heel veel steun gekregen. Gaandeweg kreeg ik het gevoel almaar meer de stem te zijn van de werknemers, wat ook de secretaris niet was ontgaan. Hij heeft me dan gevraagd om vakbondsmilitant te worden. Het is makkelijk gezegd, maar ik had dat al veel eerder moeten doen”.

Janah: “Werken als militante verruimt je blik. Je leert veel mensen kennen, en het heeft mij als persoon enorm verrijkt.”

 

Puls Magazine: Wat spreekt jullie aan in vakbondswerk?

Ivan: “Zeker het contact met de mensen. Je bent echt een tussenschakel tussen de directie en je collega’s. Door de goed georganiseerde vormingen bij ACV Puls leer je ook gaandeweg hoe je bepaalde dossiers aanpakt. En als een dossier een goed resultaat heeft, en je wordt beloond met een schouderklopje of een toffe e-mail, doet dat zeker deugd. Hoe langer ik dit werk doe, des te meer besef ik dat de vakbond echt iets betekent voor werknemers”.
Janah: “Dat gevoel heb ik ook. Als militante kan je mensen helpen met vragen of problemen. Door de opleidingen van ACV Puls heb ik veel geleerd. Ik merk wel dat de drempel om naar de directie te stappen nog heel groot is bij collega’s. Daarvoor zijn wij er, hé! Een positief resultaat bij gesprekken en onderhandelingen bevestigt altijd weer waarom ik dit werk zo plezant vind. Voor een aantal collega’s hebben we seizoenscontracten kunnen omzetten in voltijdse contracten”.

Puls Magazine: Waarom raden jullie anderen aan om kandidaat te worden bij de sociale verkiezingen?

Janah: “Mijn werk als militante heeft mij als mens enorm verrijkt. In de voorbije jaren heb ik veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over communicatie en over onderhandelen. Ook het sociale aspect van vakbondswerk is niet te onderschatten. Je leert veel mensen kennen, ook van andere organisaties uit de sector. Je verruimt je blik”.
Ivan: “Klopt! Zowel mijn vrienden als kennissen zijn ervan overtuigd dat vakbondswerk écht iets voor mij is. Zeker op sociaal vlak heeft het mijn leven veel rijker gemaakt. Je leert veel mensen kennen, van wie je veel kan bijleren. Ook in de relatie met de directie voel ik het werk als militant aan als een verrijking”.

Ivan: “Met wat ik nu weet over vakbondswerking, had ik me al veel eerder kandidaat moeten stellen.”

 


Puls Magazine:
Tot slot. Stellen jullie je opnieuw kandidaat in 2020?

Ivan: “Ik moet (lacht)! Ook al is het maar voor anderhalf jaar, ik stel me zeker opnieuw kandidaat. Eerlijk gezegd zit ik niet te wachten op mijn pensioen. Ik doe mijn werk graag, zeker het vakbondswerk. In elk geval ga ik er alles aan doen om in die laatste maanden de nieuwe militanten klaar te stomen. Da’s mijn missie!”
Janah: “Ook ik stel me zeker opnieuw kandidaat. Als jongere vind ik het superbelangrijk dat ook onze generatie haar stem kan laten horen. Ik zie het helemaal zitten! Er liggen nog heel wat dossiers op tafel waarover nog moet worden gepraat en onderhandeld. Neen, ik ben nog lang niet uitverteld!”

Auteur: Tom Van Aken | Foto: Adobestock