Hoe houden we onze goede gezondheidszorg betaalbaar?

De gezondheidszorg in België is prima maar er zijn ook grote uitdagingen. Hoe houden we ons goede systeem betaalbaar? Koen Vanschoubroeck geeft zijn kijk. Hij is ACV Puls-militant bij Duracell en lid van de ACV-regioraad in Diest. ACV regio Diest organiseert op 8 februari een panelgesprek over de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg.

Puls Magazine: Hoe zijn jullie erbij gekomen om mensen te informeren over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg?

Koen Vanschoubroeck: “We willen het 75-jarige jubileum van de sociale zekerheid vieren en mensen wijzen op het belang ervan. Geïnspireerd door het boek ‘Welke toekomst voor onze sociale zekerheid?’ (ACV Puls), willen we met onze regionale werking werk maken van het thema sociale zekerheid. En in Diest spitsen we ons toe op de gezondheidszorg”.

Puls Magazine: Wat zijn voor jou de grote uitdagingen?

Koen: “Onze gezondheidszorg is altijd van hoge kwaliteit geweest. Maar dat heeft zijn prijs. Daarom moeten we de uitgaven in het oog houden, maar ook zorgen voor genoeg inkomsten. Gezondheidszorg gaat over de gezondheid van mensen en over zorg dragen”.

Kiwi-model

Puls Magazine: Kan je je stelling met voorbeelden staven?

Koen: “Als we de uitgaven willen in de hand houden, denk ik bijvoorbeeld aan het zogeheten Kiwi-model. Met dat model zouden we geneesmiddelen en medische apparatuur een stuk goedkoper kunnen aankopen. Als het gaat over de inkomsten, moeten we erop toezien dat onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid de waardering blijven krijgen die ze verdienen. Dit solidaire systeem ligt me erg na aan het hart”.

Puls Magazine: Waarom is deelnemen aan de activiteit zinvol?

Koen: “Heel wat werknemers uit de non-profit hebben me al laten weten dat ze letterlijk betrokken partij zijn in deze. Wie dus in de zorg werkt, wil ik van harte uitnodigen om te komen luisteren naar wat Ri De Ridder (Dokters van de Wereld en ex-Riziv), Sofie Merckx (PVDA en Geneeskunde voor het Volk), Koen Laenens (Essenscia) en Chris Serroyen (ACV-studiedienst) te vertellen hebben”.

Infovoormiddag betaalbare gezondheidszorg, op zaterdag 8 februari 2020 om 9.30u in het Beverbeekhuis, Tulpenstraat 2 in Diest. Inschrijven bij bart.theys@acv-csc.be

Auteur: Bart Theys | Foto: Adobestock