Vakbonden uit de Europese zorgsector op de been

Tienduizenden gezondheidswerkers uit heel Europa hebben in het najaar deelgenomen aan acties en stakingen. Overal zijn de eisen gelijkaardig. Meer publieke middelen zijn nodig om een degelijke zorg mogelijk te maken. Jarenlange besparingen hebben een heel negatieve impact gehad.
In Frankrijk stemde president Emmanuel Macron er na acties mee in om de middelen te verhogen. In Letland deed de overheid ook de nodige beloftes. Maar die beloftes werden niet gehouden, dus vond een actie plaats op 7 november. In Spanje kwamen werknemers uit de gezondheidssector op dezelfde dag op straat. Zij vechten tegen snertstatuten met erg lage lonen die vooral vrouwen treffen.
In Duitsland vroeg de vakbond Ver.di meer jobs en een beter loon. Na een aantal regionale acties leidde het overleg in een aantal regio’s tot collectieve akkoorden.
De werknemers protesteren niet alleen tegen het gebrek aan centen maar ook tegen de bewering dat privatiseren de dienstverlening zou verbeteren. De Britse vakbonden Unison, Unite en GMB kondigden in drie ziekenhuizen in Berkshire en Surrey acties aan. Daar is er een plan om meer dan 1.000 schoonmakers, koks en veiligheidsmensen te ‘outsourcen’. Dit zal leiden tot lagere lonen en meer precair werk.
Op 20 november gingen de werknemers in de Nederlandse ziekenhuizen voor het eerst over tot een nationale staking. Ook daar de zelfde eisen: meer jobs, betere lonen, maatregelen tegen stress en werkdruk.
Volgens de Europese non-profitvakbond EPSU zijn de uitdagingen duidelijk voor de Europese Commissie. De mensen vragen een degelijke zorg maar dit kan niet met te weinig en overwerkt personeel. De Commissie mag niet langer nationale regeringen aanmoedigen om nog meer te besparen op openbare dienstverlening.