Werknemers Mondelez pikken ‘ongeziene chantage’ niet

Het sociaal overleg bij het Mechelse hoofdkwartier van de koekjesproducent Mondelez zit zwaar in het slop. “Al twee jaar lang onderhandelen we vruchteloos over enkele cao’s, met name over werkbaar werk en de transformatie van de onderneming”, zegt vakbondssecretaris Theo Van Malderen (ACV Puls). “We maken hier nu een chantage mee die ongezien is in de geschiedenis van het sociaal overleg in ons land”.
“Bij Mondelez is de taart de jongste jaren aanzienlijk groter geworden, in belangrijke mate dankzij de prestaties van de werknemers. Maar wat is de praktijk? Mondelez blijft maar jobs vernietigen of naar het buitenland verschuiven. De werknemers krijgen een kleiner stuk van de grotere taart, en de top en de aandeelhouders worden zwaar in de watten gelegd. Dat kàn dus niet. Zo krijgen de werknemers stank voor dank”.
Per 1 oktober 2019 zegde de werkgever eenzijdig wel 7 ondernemings-cao’s op.  Zo werd een kruis gezet over een hoop rechten en voordelen van de werknemers. De directie legde aan alle werknemers nieuwe, individuele loonvoorstellen voor; de bepalingen daarin zouden moeten gelden vanaf 1 januari 2020.  “Het bedrijf probeert zo de werknemersafgevaardigden en de vakbonden buitenspel te zetten. Onaanvaardbaar en niet in het belang van de werknemers”.
Als gevolg van de agressieve houding van de directie legden de werknemers van Mondelez in Mechelen op 18 en 19 november 2019 het werk neer. “De eerste stap in een actieplan”, klonk het.