Non-profit: actie voor hogere lonen logistieke werknemers

ACV Puls heeft op 15 november 2019 actie gevoerd aan de gebouwen van het Vlaams Welzijnsverbond, een werkgeversorganisatie. De vakbond wil hogere lonen voor logistieke werknemers zonder diploma in de gehandicaptenzorg, het jongerenwelzijn en het algemeen welzijnswerk. Dat was trouwens voorzien in het sociaal akkoord voor de Vlaamse non-profitsectoren.
Een logistieke medewerker zonder diploma heeft een startloon van nog geen 1.700 euro bruto. Barema L4 is daarmee het laagste van de sector. Om deze mensen toch een perspectief te bieden op een beter loon, was in het sociaal akkoord VIA5 afgesproken dat zij naar barema L3 konden doorgroeien, als ze een ervaringsbewijs zouden behalen.

Maar deze afspraak is onuitvoerbaar omdat er bij de VDAB geen aanbod meer is voor logistieke medewerkers uit deze sectoren; zij kunnen geen ervaringsbewijs meer behalen. ACV Puls vindt dat er dan maar een automatische loonsverhoging moet komen voor de slechtst betaalde werknemers uit de sector. Ook de werkgevers erkennen trouwens dat barema L4 geen loon naar werken biedt.
Vakbondssecretaris Michaël Vanden­broucke: “De werkgevers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Zonder een oplossing voor de slechtst betaalde werknemers in de sector wil ACV Puls geen loonakkoord sluiten”.