Defend the defenders & Stop the killings

In actie voor verdedigers van mensen- en werknemersrechten

Op 10 december 2019 brengt een brede coalitie van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties mensen op de been in Antwerpen, Brussel, Gent, Sint-Niklaas en Verviers. We richten die dag letterlijk de schijnwerpers op de inzet van alle mensen en bewegingen die de mensenrechten verdedigen. Vaak met gevaar voor eigen leven gaan zij consequent door met hun werk en roeping: kwetsbare mensen verdedigen tegen onrecht. Jouw steun op 10 december maakt voor hen een wereld van verschil!

10 december is de datum waarop de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 71 jaar geleden, wordt gevierd. Sindsdien blijven sociale bewegingen onze basisrechten verdedigen. Zo kwam waardig werk er dankzij stakingen, stopten inheemse groepen mijnbouwprojecten en zetten betogende jongeren klimaatrechtvaardigheid hoger op de agenda. En toch. In Colombia, Brazilië, de Filipijnen, Palestina, Turkije, Chili, maar ook in België, overal staat het middenveld onder druk: van het schrappen van subsidies, online en offline criminaliseren tot arrestaties en regelrechte moorden. We vragen rechtvaardigheid voor al wie opkomt voor basisrechten. Zij hebben bescherming nodig, zodat overal arbeids- en mensenrechten worden gerespecteerd.

Alle politieke gevangenen vrij!

Dat werknemers en vakbondsmensen in de gevangenis belanden of, erger nog, worden vermoord omdat ze hun collega’s organiseren en mobiliseren, is onaanvaardbaar.
In de Filipijnen zet Marklen Maojo Maga zich in voor de arbeidsrechten als vakbondsman van KMU, een partner van het ACV. Maga is één van de 541 Filipijnen die vastzitten om politieke redenen. Hij werd gearresteerd op 22 februari 2018 en kreeg tijdens zijn ondervraging te horen dat hij betrokken zou zijn bij een moord in de provincie Agusan del Norte, waar Maga zelfs nog nooit is geweest. De politie vond het zogezegde moordwapen in zijn trainingszak, terwijl hij met vrienden basketbal aan het spelen was.
Tot op vandaag zit Maga nog altijd opgesloten. Op 3 juni 2019 werd hij veroordeeld tot 14 jaar gevangenis. Elmer Labog, de voorzitter van KMU: “Ik vraag op de Universele Dag van de Mensenrechten jullie steun voor de onmiddellijke vrijlating van Maoj Maga. En ik roep op tot de vrijlating van al zijn gevangen collega’s. Waardig werk en respect voor de mensenrechten, daar moeten we samen voor opkomen. Laten we er een nationale en wereldwijde protestbeweging van maken.”

Waar moet je zijn op 10 december?

Antwerpen, 18.30u, Mechelseplein
Brussel, 18.30u, Europakruispunt, Centraal Station
Gent, 18.30u, naast het Gravensteen
Sint-Niklaas, 17.00u wandeling start bij VLOS, Kasteelstraat 4, 19.50u film in Siniscoop
Verviers, 17.30u, Pont aux Lions 23/3

Auteur: Michaël Vandenbroucke