In films als ‘The Big Short’, ‘The Wolf of Wall Street’, ‘Margin Call’konden we ons verkneukelen over de mannenbastions die in Wall Street miljarden dollars ‘verwerken’. In de periferie van die centenschuivers maakten we zonder uitzondering ook kennis met de meisjes die het lucratieve maar voorts kennelijk lege bestaan van deze gladjakkers plegen op te fleuren: callgirls, lapdancers, paaldanseressen, strippers enzovoort. Meisjes kortom die we vroeger bimbo’s noemden (of nog minder fraaie termen), maar die tegenwoordig feministisch heten, Cardi B-style dan. In Lorene Scafaria’s ‘Hustlers’ maken precies die opfleurende meisjes, die net zomin als hun graaiende klanten het pluimen kunnen laten, de dienst uit…
We schrijven 2006. De jonge Destiny stelt beteuterd vast dat de dollars die zij bijeensprokkelt aan de paal in een New Yorkse ‘gentlemen’s club’ gedecimeerd zijn zodra zij de plakhanden van eigenaar, DJ’s, buitenwippers en nog een stuk of wat mansvolk gepasseerd zijn. Met andere woorden: veel blijft er niet over.
Enter Ramona. De oudere ster aan het stripclubfirmament neemt de ingénue onder de vleugels en leert haar hoe ze het geile, rijke manvolk kan inpakken, aan de paal en in de knusse privékamertjes. Daar komt veel atletisch vermogen en zo min mogelijk sekswerk aan te pas. Maar wanneer twee jaar later de financiële crash toeslaat en het Wall Street-cliënteel het laat afweten, moeten Ramona en de haren met zwaardere – lees: illegale – middelen uitpakken om hun potje te spijzen…

Scafaria’s film mag dan dramatisch af en toe redelijk stotteren, hij is gelukkig beter dan het melige relaas over de échte hustlers dat journaliste Jessica Pressler in New York Magazine optekende, en dat als inspiratiebron diende.
‘Hustlers’ valt uiteen in episodes die al te netjes zijn opgehangen aan Presslers langdradige stuk, en Constance Wu neigt iets te veel naar Bambi om stevig in haar stiletto’s te staan. Maar Jennifer Lopez, twintig jaar geleden al dapper, cool en sexy tegelijk naast George Clooney in ‘Out of Sight’, zet dit treintje met een spectaculaire entree op de sporen, houdt de boel bijeen en jakkert haar medespeelsters enkele vermakelijke scènes in. De wimpers wegen zwaarder dan de moraal in dit klatergouden kleinood, maar voor zover ‘Hustlers’ zich niet anders wil voordoen dan dat, hoeft niemand daarover te vallen.   
‘Hustlers’ komt op 16 oktober in de Belgische cinema’s.

Bekijk de trailer hieronder

Auteur: Karin Seberechts