Coöperatie NEWB versterkt haar kapitaal

De coöperatie NewB is bezig met een grote campagne om haar kapitaal te versterken. Een heel belangrijke stap om een banklicentie binnen te halen.
NewB, dat al acht jaar bestaat, wil een nieuwe ethische bank lanceren. Ten laatste eind februari 2020 zullen de toezichthouders een beslissing nemen over het dossier van meer dan 3.000 pagina’s, berichtte de krant De Tijd in september. De coöperatie moet garanderen dat ze vooruitgang boekt met het opzetten van IT-systemen, het uitbouwen van haar organisatie en het invoeren van ‘compliance’-regels.
De grootste uitdaging wordt een kapitaalverhoging. NewB haalde de afgelopen jaren 15 miljoen euro op bij zijn coöperanten en 150 middenveldorganisaties. Twee derde van dat bedrag werd wel toegestopt door de Franse verzekeraar Monceau. Maar door de kosten van de voorbije jaren bleef begin dit jaar nog maar 5 miljoen over.
NewB heeft zijn coöperanten opgeroepen om vrienden, familie en collega’s warm te maken voor het project. Er zijn ook publieke figuren gezocht die het project willen steunen.

www.newb.coop