Maud: “Dankzij de vakbond sta ik sterker in m’n job”

Lidmaatschap helpt om beter je rechten als werknemer te kennen

Als nieuwkomer in België had Maud Paddy Mensah vanaf 2012 meteen werk bij Hollister, het Zuid-Californische lifestylemerk van Abercrombie & Fitch met winkels in Brussel en Wijnegem (bij Antwerpen). Nu is ze vakbondsmilitante namens ACV Puls.

“Ik bekijk www.pc311.be geregeld”, vertelt Maud in een gesprek met Ons Recht. “Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat we als deeltijdse werknemers recht hebben op een verhoging van het aantal contracturen! Het blijft me verbazen hoe weinig jonge mensen weten over hun job en de voorwaarden. De vakbond speelt hier een duidelijke rol in. We hebben ook een eigen besloten facebook-
groep voor interne communicatie en experimenteren met Whatsapp. Soms deelt de shopmanager hier ook belangrijke zaken op. Zo bereik je jonge mensen snel en duidelijk.”

Ons Recht: Hoe ben je eigenlijk bij ACV Puls terecht gekomen?

Maud: “Ik kende de vakbond natuurlijk al van daarvoor. In m’n eerste dienstjaren kwamen er problemen met de uurroosters. Er waren plotse veranderingen die echt niet te combineren vielen met m’n persoonlijke situatie. Ik kaartte dit eerst aan bij het management maar kreeg nul respons op mijn vraag. Veel collega’s spraken over het ACV als een mogelijke bondgenoot, en tot mijn blijdschap bleek dat ook te kloppen”.

Ons Recht: Wat leerde je zoal?

Maud: “Ik kwam bijvoorbeeld te weten dat ik een kopie van het arbeidsreglement had moeten krijgen! Maar dat was helemaal nog niet gebeurd. Ik ontdekte dat ik bepaalde rechten had. Nogal belangrijk dat je dit als bediende allemaal weet! Sinds ik mij aangesloten heb bij de vakbond werd ik wel plots veel meer au sérieux genomen. En dat is goed maar ik wil daar niet in overdrijven (lacht). Ik wil fair zijn en hou ervan om oplossingen te zoeken en vooruit te gaan”.

Ons Recht: Je roots liggen eigenlijk in het Afrikaanse land Ghana?

Maud: “Klopt. Bij aankomst in België merkte ik al snel dat je hier zonder Nederlands weinig of geen werk kan vinden. Ik had veel geluk dat ik bij Hollister kon beginnen omdat het een Amerikaans bedrijf is en Engels de voertaal achter de schermen is. Zo kon ik al werken , m’n leven opbouwen en ondertussen Nederlands leren”.

Ons Recht: In 2020 kom je opnieuw op bij de sociale verkiezingen?

Maud: “Jazeker, ook dat was een hele uitdaging in het begin! Door mezelf kandidaat te stellen voelde ik me nog sterker in m’n schoenen staan in m’n job en kunnen collega’s met vragen bij mij terecht. Dat gebeurt nu nog te weinig maar met de komende sociale verkiezingen gaan we hier opnieuw voor aan de slag. Werk aan de winkel dus! (lacht)”.

www.pc311.be

Auteur: Frederik Vermeulen | Foto: Eigen foto