Passie en professionalisme komen samen bij LBC Volwassenenonderwijs

Schrijf je in bij één van de vestingen

Net als bij elke klassieke school openen in september ook de deuren van het LBC Volwassenenonderwijs voor een nieuw jaar vol (bij)scholing, training en cursussen. De lesgevers in de zeven Centra voor Volwassenenonderwijs of CVO’s verwelkomen elk jaar zo’n 15.000 cursisten die erop gebrand zijn hun vaardigheden te ontwikkelen of zich te heroriënteren. “En dat zijn sterke cijfers”, zegt Bart De Naegel, directeur van LBC Volwassenenonderwijs.

Ons Recht: Hoe is het gesteld met het volwassenenonderwijs in Vlaanderen?

Bart: “We spreken de voorbije jaren toch van teruglopende cijfers voor het volwassenenonderwijs in zijn geheel. Maar dat staat in schril contrast met het aantal mensen die opleidingen volgen bij onze school. Dat aantal stijgt nog altijd. Wij staan bekend om de kwaliteit van ons aanbod en van onze lesgevers, en verder werken we heel goed samen met partners binnen en buiten het volwassenenonderwijs, zoals de VDAB, Syntra, OCMW’s en diensten voor inburgering.”

Ons Recht: Welke opleidingen kunnen mensen volgen in het LBC Volwassenenonderwijs?

Bart: “De klassiekers zijn onze taalcursussen en handelsopleidingen. Ook de lessenpakketten IT en de kleding- en naaiopleiding zijn in trek. De opleidingen Nederlands Tweede Taal vormen een groot onderdeel van onze organisatie. We proberen ons aanbod wel almaar meer open te trekken: zo bieden we cursussen aan in de (personen)zorg en organiseren we technische en beroepsgerichte opleidingen en kiezen we er resoluut voor om mensen de kans te geven om hun diploma middelbaar onderwijs te behalen.”

Ons Recht: En wat zijn de populairste opleidingen?

Bart: “Momenteel zitten vooral de technische en beroepsgerichte cursussen in de lift, met de opleiding (personen)zorg als sterke tweede. Maar het is ons er vooral om te doen om mensen van verschillende leeftijden en met gelijk welke achtergrond te helpen om hun vaardigheden voort te ontwikkelen. Met als doel hun kansen in onze samenleving te versterken, zowel op privé-vlak als op professioneel vlak.”

 

Foto: Sanne Weckx

Andrej Tretiak:  “Ik leer veel vriendelijke mensen kennen

Andrej is 47 en kwam in oktober 2018 van Oekraïne naar België in het kader van gezinshereniging met zijn moeder. Omdat hij zo snel mogelijk Nederlands wilde leren, schreef hij zich in bij LBC Volwassenenonderwijs.
“Bij de gemeentelijke diensten raadden ze het cursusaanbod van LBC aan. Ik wilde me zo snel mogelijk integreren en schreef me dan ook meteen in voor een cursus Nederlands. Ik wil heel graag als podiumtechnieker aan de slag. Daarom schreef ik me ook in voor zo’n cursus bij de VDAB.”

Gepassioneerde lesgevers

“Niet alleen gaat mijn Nederlands erop vooruit, dankzij de opleiding bij LBC heb ik ook veel vriendelijke mensen leren kennen. Bovendien kom ik heel wat te weten over België en de Belgen. Ik ben erg op mijn gemak in de lessen Nederlands. Ik raad het iedereen aan! De lesgevers zijn enorm professioneel en gepassioneerd met hun vak bezig.”
“Ik doe er alles aan om mij zo snel mogelijk te integreren. Ik ben immers op zoek naar zekerheid, naar een vaste job, naar kansen. Ik merk dat deze opleiding me meer kansen geeft op de arbeidsmarkt.”

Foto: Sanne Weckx

Elmira Khorso: “Hopelijk word ik ooit hoofdverpleegkundige”

De 31-jarige Elmira komt uit Iran en woont nu bijna twee jaar in België, samen met haar man. “In België krijg ik veel meer kansen. In Iran vinden veel jongeren geen werk, hoewel ze net als ik een universitair diploma hebben.”
Elmira sprak en schreef geen letter Nederlands toen ze in ons land aankwam. “Ik wil me heel graag integreren, en dat kan alleen maar door jullie taal te spreken en schrijven. Ik zocht dus naar een school die Nederlandse lessen aanbood. Ik koos dan voor LBC-onderwijs, omdat dat vlakbij was. Ik ben in elk geval heel tevreden over de school.”

Ambitie

Aan ambitie geen gebrek. Zo droomt Elmira ervan ooit hoofdverpleegkundige te worden. “Het Nederlands helpt me om hier te studeren en te werken. LBC Volwassenenonderwijs is de ideale springplank voor mij. De lesgevers zijn stuk voor stuk experts in hun vak, en de lesmethodieken spreken me ook enorm aan. De lessen zullen me in ieder geval helpen om mijn diploma als zorgkundige te behalen.”
Een gediplomeerde IT’er die verpleegkundige wil worden? “Dat klopt, de zorg is mijn passie. Via LBC deed ik een taalstage bij een woonzorgcentrum, wat me heel erg bevallen is. Een goede job, liefst als hoofdverpleegkundige, en een sterkere sociale positie. Daar ga ik voor!”

 

Foto: Sanne Weckx

Ammar Masri: “Een eigen café opendoen, dat spreekt me wel aan”

Vier jaar geleden kwam Ammar (21) in België toe, gevlucht uit zijn thuisland Syrië. Via Turkije met een klein bootje naar Griekenland, samen met nog 43 andere vluchtelingen. “Ik ben gevlucht voor de oorlog. Ik moest het leger in, maar wilde helemaal niet gaan vechten. Ik wilde een toekomst uitbouwen. LBC Volwassenenonderwijs helpt me hierbij.”
Ammar volgt nu de cursus verpleegkunde, maar zal binnenkort om gezondheidsredenen de switch maken naar de opleiding ‘maatschappelijk werk’. “Ik spreek ondertussen vijf talen, wat me zeker moet helpen om hier mijn plek te vinden. Ik heb veel te danken aan de lesgevers van LBC. Ze begeleiden elke cursist persoonlijk en passen zich aan het niveau van elke leerling aan.”

Taal als sleutel tot verbinding

“Mijn droom? Ik zou graag voor de Stad Antwerpen willen werken, met kinderen bezig zijn en activiteiten organiseren met de ouders. Maar ik zou het nog leuker vinden mocht ik op een dag mijn eigen café kunnen opendoen met eigen medewerkers. Ik sta heel graag tussen de mensen, dus dat lijkt me wel heel fijn.”
Dat Ammar druk bezig is met het verfijnen van zijn Nederlands, vindt hij maar normaal. “Een taal van het land waar je woont spreken en schrijven, is de sleutel tot verbinding, het biedt meer mogelijkheden. LBC is dan ook de perfecte plaats om Nederlands te leren en eventueel nog andere opleidingen te volgen.”

Naar een LBC-school met korting!

De vakbond ACV Puls houdt het niet bij alleen bij ronkende verklaringen over ‘inzetten op opleidingen voor werknemers’. Alle leden van ACV Puls, die een opleiding volgen bij LBC Volwassenenonderwijs, kunnen per schooljaar een premie van 15 euro krijgen van de vakbond.
Wil je dit voordeel krijgen, vul dan de bon op de website van het volwassenenonderwijs LBC-NVK in (www.lbconderwijs.be/algemeen). Op de site lees je ook een goed overzicht van alle opleidingen die de scholen aanbieden. Je vindt er zeker iets naar je zin!

Na ontvangst van de ingevulde bon wordt gecheckt of je ingeschreven bent in één van de centra van LBC Volwassenenonderwijs en of je lid bent van de vakbond ACV Puls. Eind december (voor het eerste semester) of eind april (voor het tweede semester) wordt het voordeel uitbetaald. Een niet te versmaden extraatje!
LBC Volwassenenonderwijs telt 7 centra: Antwerpen, Berchem/Brasschaat, Mortsel, Mechelen, Beringen, Sint-Niklaas en Turnhout.

Meer informatie over de school en het cursusaanbod: www.lbconderwijs.be of telefonisch op 03 / 220 89 00.

Auteur: Tom Van Aken | Foto: Sanne Weckx (portretten)