Wat moet je doen als jobstudent?

Met de regel van drie van Ons Recht ben je klaar om te werken als jobstudent. De informatie in dit artikel schetst de grote lijnen en zwijgt over de uitzonderingsgevallen.

475 uren?

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. Elke student krijgt een individuele teller van 475 uren per kalenderjaar. Deze teller kan je consulteren via www.studentatwork.be.
Gedurende de eerste 475 uren wordt van je loon als jobstudent 2,71% aan socialezekerheidsbijdrage afgehouden. Langer werken mag zeker! Werk je meer dan 475 uren? Dan wordt de normale sociale zekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%) maar bouw je ook vakantierechten op. Werk je in de horeca, dan krijg je er nog 50 dagen bij via een horeca@workteller. In samenspraak met je werkgever kun je kiezen welke teller je gebruikt. Ga je soms aan de slag als speelpleinmonitor met vrijwilligersvergoeding? Zolang je dit maximum 25 dagen per kalenderjaar doet, hoef je hier geen socialezekerheidsbijdrage voor te betalen. Het is dus perfect mogelijk om 25 dagen lang speelpleinmonitor te zijn, 50 dagen in de horeca te werken én 475 uren te werken met een studentenovereenkomst.

Belastingen?

Om thuis fiscaal ten laste te kunnen zijn, geldt voor het kind een maximumbedrag aan eigen inkomsten (‘netto bestaansmiddelen’). Hier zit een hele berekening achter, maar voor wie alleen als jobstudent werkt is het simpel: voor het inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) gaat het voor een kind van een gehuwd (of wettelijk samenwonend) koppel om maximaal 6.942,50 euro bruto belastbaar. Voor een kind van een alleenstaande ligt die grens op 8.792,50 euro bruto belastbaar. Wanneer die maxima worden overschreden, is het kind niet langer fiscaal ten laste en betalen de ouders hierdoor meer belastingen. Meer uitleg rond berekening netto belastbaar inkomen (loon, alimentatiegeld, extra vrijgesteld bedrag) kan je terugvinden op www.acv-enter.be.
Zelf moet een jobstudent pas belastingen betalen wanneer het brutoloon de 12.657,14 euro overschrijdt (inkomstenjaar 2019).

Gezinsbijslag?

18 of ouder? Tot de maand waarin je 25 jaar wordt krijg je gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 475 uur die je per jaar werkt als jobstudent tegen een verlaagde RSZ-bijdrage hoef je hierbij niet mee te tellen, alle andere contracten tellen wél mee.
Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt.
Wie op het einde van het academiejaar afstudeert mag nog tot aan het einde van de zomervakantie werken als jobstudent. Net als tijdens de studies hebben deze uren geen invloed op de 80 uur die je mag werken voor de gezinsbijslag.


Proefperiode van 3 dagen

Een arbeidscontract voor studenten is een contract van maximum 12 maanden en heeft een proefperiode. Tijdens de proefperiode kunnen student en werkgever een duidelijk zicht krijgen op de wederzijdse verwachtingen. De duur van de proefperiode bedraagt 3 werkdagen. Tijdens deze 3 werkdagen kan de jobstudent of de werkgever het contract direct beëindigen.

Infolijn Studentenarbeid

Met deze uitleg kom je al een heel eind. Mocht je toch ergens niet zeker over zijn, in een erg specifieke situatie zitten of een andere vraag hebben, dan helpen we je graag voort.

Iedereen is welkom bij onze Infolijn Studentenarbeid. Je mag ons altijd mailen isa@acv-csc.be of bel
Als je liever chat dan belt, mag je ons ook via www.chatmetisa.be of facebook aanspreken.

Aanraders zijn ook de ACV-folders ‘Lonend studentenwerk’ en ‘Gids voor schoolverlaters’. Deze folders en meer informatie vind je op www.acv-enter.be.

Auteur: Samuel Bootsman | Foto: Daniël Rys, Cartoon: Klier