To do’s voor schoolverlaters

Als je afstudeert moet je je zo snel mogelijk inschrijven als werkzoekende bij de VDAB (www.vdab.be). Als je in het Brussels hoofdstedelijk gewest woont, is dat in één van de drie werkwinkels bij Actiris (www.actiris.be). Vergeet niet je inschrijving af te printen en goed te bewaren.

Na je inschrijving als werkzoekende begint je beroepsinschakelingstijd. Die duurt 12 maanden (310 dagen in een 6-dagen stelsel). Tijdens deze periode zal je worden uitgenodigd voor verplichte gesprekken bij de VDAB als je nog niet aan het werk bent. Wil je info en ondersteuning op maat? Word lid van het ACV, als schoolverlater is dit gratis.
Het ACV biedt je de juiste ondersteuning aan de start van je beroepsloopbaan. Je kan bij ons terecht voor sollicitatieadvies, een analyse van je cv, nazicht van je contract en loonadvies. Neem zeker contact op met Jong ACV! Samen gaan we de uitdaging aan. Wil je weten welk loon je bij je eerste job kunt verwachten? Voor een richtinggevend loonadvies aan de hand van marktconforme loongegevens kun je online een aanvraag doorsturen op www.startersloon.be.

Ziekenfonds

Tijdens je beroepinschakelingstijd val je als werkzoekende onder het ziekenfonds van je ouders. Zodra je een inschakelingsuitkering ontvangt of begint te werken, moet je jezelf aansluiten bij een ziekenfonds. Die zorgt ervoor dat je bij ziekte wordt vergoed en dat je voor medicatie en doktersbezoeken terugbetalingen krijgt. Meer info via www.cm.be.

Gezinsbijslag

18 of ouder? Tot de maand waarin je 25 jaar wordt krijg je gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 475 uur die je per jaar werkt als jobstudent tegen een verlaagde RSZ-bijdrage hoef je hierbij niet mee te tellen, alle andere contracten tellen wél mee.
Als je stopt met school tijdens het schooljaar kan je niet meer werken als jobstudent vanaf het moment dat je uitgeschreven bent als student of bent ingeschreven als werkzoekende. Ook niet tijdens de zomermaanden in datzelfde jaar. Wie aan het einde van het academiejaar stopt, mag wel nog tot aan het einde van de zomervakantie werken als jobstudent.
Tijdens de eerste 12 maanden na stopzetten van de studies heb je ook nog recht op gezinsbijslag. Ook tijdens die periode verlies je je gezinsbijslag als je meer dan 80 uur per maand werkt als niet-jobstudent.

Eerste job en toch al vakantie?

Als je pas van school komt, gelden er speciale regels om te zorgen dat je mogelijks toch recht hebt op vakantiedagen. In de Gids voor schoolverlaters vind je meer terug over deze jeugdvakantie. Ook als je meer wil weten over waar je op moet letten bij je eerste job is deze gids van harte aangeraden. Je kan deze bestellen via jongeren@acv-csc.be.

Auteur: Jeroen van Ranst | Foto: Daniël Rys