Vraag naar rechtvaardige belastingen verstomt niet

Het Financieel Actie Netwerk (FAN), een netwerk van vakbonden, ngo’s en actiegroepen, organiseert elk jaar Tax Justice Day. Dit jaar was er een straatactie op 9 mei in Gent.
TJD kwam er als antwoord op de jaarlijkse Tax Freedom Day. Volgens Tax Freedom day werkt de Belg pakweg de eerste helft van het jaar voor de staat en loopt hij pas van dan af voor eigen rekening. Maar Tax Justice Day geeft een heel andere, terechte boodschap. Zonder belastingen geen leefbare samenleving. Belastingen dienen om te herverdelen, sociale diensten te financieren, een klimaatbeleid mogelijk te maken. Zonder belastingen hebben we geen wegen, geen betaalbare gezondheidszorg, geen goed onderwijs, geen huisvuilophaling, geen concerten.
Het FAN wil een andere, rechtvaardige fiscaliteit. Het belastingsysteem in België werkt niet zoals het hoort. Elk jaar gaan door ontduiking en ontwijking miljarden euro’s verloren. Het FAN wil een faire taks op grote fortuinen en eist ook dat àlle bedrijven correct hun belastingen betalen.

Lees meer op de facebookpagina: Financieel Actie Netwerk!