Poolse vakbonden in actie bij Amazon

Online shoppen wordt almaar populairder in België. In 2018 spendeerde de Belg ruim 10,6 miljard euro online, een stijging met 29 procent tegenover 2015. Om deze online economie draaiende te houden zijn er uiteraard werknemers nodig die pakjes klaarmaken en vervoeren. Vaak werken ze niet onder de beste arbeidsvoorwaarden.De internationale gigant Amazon heeft op dit vlak geen goede reputatie. Wereldwijd zien we bij vestigingen van Amazon dat werknemers slecht worden behandeld en vakbonden worden geminacht. Ook merken we onethische praktijken om belastingen te vermijden.
De mondiale vakbond UNI Global Union organiseerde een internationale bijeenkomst voor vakbonden actief bij Amazon om hierover de koppen bijeen te steken. Samen bedachten ze een strategie om de problemen bij de groep aan te pakken, zowel in eigen land als gezamenlijk op wereldvlak.
Kort na deze vergadering voerden de werknemers in Duitsland actie. Ze vragen daar een reële loonstijging en deftig overleg met vakbondsvertegenwoordigers om tot collectieve afspraken te komen. Enkele dagen later kwamen de Poolse Amazonwerknemers op straat. De situatie is daar dramatisch voor de werknemers. Ze moeten moeilijk haalbare doelstellingen zien te halen. De lonen zijn er laag. Een Duitse Amazonwerknemer verdient drie keer meer dan een Poolse. De Poolse vakbonden willen Amazon onder druk zetten om de directie aan de onderhandelingstafel te krijgen. Kortom,de nood om over de grenzen heen deze multinational op zijn verantwoordelijkheid te wijzen is erg groot.

www.uniglobalunion.org