FILM: ‘Nous finirons ensemble’

Dure eden zijn soms snel gezworen, zeker met enige hoeveelheden alcohol achter de kiezen. U weze dus gewaarschuwd: de ‘Wij eindigen allemaal samen’ bovenaan Guillaume Canets nieuwste film weegt niet per se zo zwaar als hij klinkt…

Bijna tien jaar na dato brengt regisseur/scenarist Canet ons samen met het Parijse vriendenclubje uit ‘Les petits mouchoirs’ opnieuw naar de rijkemansbadplaats Cap Ferret. De vrienden hebben elkaar opgetrommeld om Max in zijn idyllische vakantiehuis te verrassen voor zijn 60ste verjaardag. De opgedraaide restauranthouder is niet bepaald opgetogen over hun komst. Hij is het troepje al drie jaar uit het oog verloren, baalt van zijn verjaardag en heeft kennelijk allerminst behoefte aan samenhorigheid. Maar les potes weten van geen wijken: het moet en het zal gezellig worden.
Er zijn in de voorbije decennia ongetwijfeld ensemblefilms gedraaid die meer egards verdienen dan dit kwistig gebekt, bitterzoet vriendenportret van Canet, die overigens wel een beetje gespiekt heeft bij die voorgangers. En toegegeven: het had geen kwaad gekund als hij sommige geestigheden aan het adres van homo’s en lelijke vrouwen achterwege had gelaten.
Dat neemt niet weg dat ik genoten heb van ‘Nous finirons ensemble’. Van het geleuter en geneuzel, de opgeschroefde disputen, de beuzelarijen, de overmoedige uitdagingen (te land, ter zee en in de lucht), de overtollige popdeunen, de gedeelde kommer en plaisanterieën. De spreekwoordelijke olifanten in de kamer – de afwezige Ludo en de reden voor Max’ rothumeur – wegen op het doen en laten, maar houden tegelijk iedereen behoorlijk aan de waggel.
Guillaume Canet heeft de geslepen messen van de critici op zijn ‘Petits mouchoirs’ goed onthouden. Geen larmoyante uitschuivers dus dit keer en geen geflirt met drie uur speelduur. Blijft over: een pittig geschreven én geacteerde tragikomedie met een hoog vermakelijkheidsgehalte. ‘Nous finirons enemble’ ademt een ‘certain je ne sais quoi’ uit dat wonderwel past bij dit bemiddelde (alhoewel…) gezelschap, dat als u het mij vraagt nooit samen zal eindigen; lichtjes aandoenlijke would-be bohemiens, die zichzelf af en toe hard tegenkomen en verloren lopen in hun eigen besognes.

Heerlijke cinema voor wie alvast een beetje zomer wil opsnuiven.

‘Nous finirons ensemble’ is vanaf 1 mei te zien in de Belgische cinema’s.

Auteur: Karin Seberechts

Trailer