Voetbal: Actie ‘Red Hakeem’ heeft succes

Met de hashtag #SaveHakeem voerde de internationale vakbondsconfederatie ITUC samen met de World Players Association actie om de professionele voetballer Hakeem El-Araibi terug veilig in Australië te krijgen.
Op 27 november 2018 ging Hakeem met zijn vrouw op huwelijksreis naar Thailand. Vooraf had hij de garantie van de Thaise autoriteiten gekregen dat het veilig was om te reizen. Maar bij zijn aankomst in Bangkok werd de voetballer op de luchthaven meteen opgepakt. In Australië had Hakeem in 2014 namelijk de status van vluchteling gekregen na zijn vlucht uit Bahrein. In zijn thuisland werd hij gemarteld en ten onrechte veroordeeld tot 10 jaar gevangenschap omdat hij de koninklijke familie had bekritiseerd.
De voetballer was veroordeeld zonder enig bewijs. Een half uur voor zijn zogenaamde ‘misdaad’ was hij een professionele voetbalmatch aan het spelen die op televisie werd uitgezonden. Deze match vond plaats aan de andere kant van het stad, terwijl de autoriteiten beweerden dat de man schade had aangericht in een politiekantoor.

Het vermoeden bestaat dat Hakeem werd veroordeeld na kritische uitspraken over de Bahreinse sjeik Salman, die ondervoorzitter is van de FIFA. Hakeem deed die uitspraken na protestacties voor meer democratie in 2011; tal van sportmannen werden toen opgepakt en gefolterd.
Thailand werd duidelijk onder druk gezet door Bahrein om de voetballer uit te leveren. Maar de Thaise wetten verbieden om iemand uit het land te zetten wegens politieke redenen. De vakbondskoepel ITUC riep Thailand dan ook op om zijn eigen regels na te leven. ITUC en anderen gaven uiting aan hun ongerustheid. En met succes! Uiteindelijk kon Hakeem veilig terugkeren naar zijn nieuwe thuisland, Australië.
Maar Bahrein blijft veel invloed hebben binnen de FIFA en is ook gastland voor Formule 1-races. Om de mensenrechten in dit land te verbeteren zal extra druk nodig blijven, ook vanuit de sportwereld.

www.ituc-csi.org

Auteur: Annick Aerts