Voortstuderen of niet? Benjamin en Siska vertellen over hun weg

Juiste of foute keuze bestaat niet

Nogal wat scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, worstelen met de vraag of ze al dan niet moeten voort studeren. Een aantal van hen kiest resoluut voor het beroepsleven maar steeds meer jongeren besluiten om een opleiding te volgen aan een hogeschool of universiteit. De evolutie van onze maatschappij richting kennis- en diensteneconomie is daar uiteraard niet vreemd aan.

Belangrijk bij het maken van een keuze is dat er eigenlijk geen juiste of verkeerde keuze bestaat. Het moet vooral gaan om een keuze die je zelf maakt, niet om een keuze die anderen of de maatschappij je opleggen. Wat zijn je interesses? Wat zijn je vaardigheden of competenties? Wat sluit het best aan bij je persoonlijkheid? Welke richting wil je eigenlijk uit met je leven en je loopbaan? Laat je vooral daardoor leiden als je een beslissing neemt!

We leggen even ons oor te luisteren bij twee jongeren die de keuzes moesten maken. Ze maakten verschillende keuzes maar hebben nog geen minuut spijt gehad van hun beslissing.

Siska

Siska (20) besloot om na het secundair onderwijs arabistiek en islamkunde te gaan studeren aan de Universiteit Gent. “In België wonen heel wat mensen met roots in de Arabische wereld. Europa grenst ook aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het is een wereld waar ik niet veel van afwist”, vertelt ze. “Taal en cultuur hangen nauw samen. Via de studie arabistiek wil ik beter begrijpen wat er zich allemaal afspeelt in die wereld.”
Voor Siska is de universiteit al een verrijkende ervaring geweest. “Ik heb ondertussen heel wat mensen met heel uiteenlopende achtergronden leren kennen. Uiteraard spreken ook de studentikoze activiteiten me aan, daar wil ik geen geheim van maken (schaterlacht).”

Verkoper

Benjamin (22) kon als kind niet echt stilzitten op de schoolbanken. Verder studeren leek dan ook niks voor hem. Daarom koos hij resoluut voor een carrière als verkoper. “Mijn leerkrachten zeiden me vroeger al dat ik het goed kon uitleggen”, lacht hij. “Nu werk ik als accountmanager voor een groothandel in hoogkwalitatieve dierenvoeding.”
“Mijn job geeft me de kans om zelf mijn centjes te verdienen en om op eigen benen te kunnen staan. Ik maak graag verre reizen met mijn vriendin en dat is toch iets aangenamer met een groter budget. Mijn collega’s zijn trouwens echt super. Zo is het de wekelijkse traditie om vrijdag na het werk nog een pint te gaan pakken.”

Auteur: Bram Van Goethem | Foto: Shutterstock