Focussen op je diploma of de lat minder hoog leggen?

Droomjob najagen lukt beter met steun van je ouders

De overstap maken van studeren naar werken doe je niet in 1, 2, 3. Het vergt behoorlijk wat inspanningen om een broodwinning te vinden en te zoeken.

Kies je lukraak voor de eerste de beste kans die zich aanbiedt, of wil je je studie laten lonen? Vasthouden aan je diploma kan betekenen dat je in hetzelfde domein wil werken of dat je wil worden betaald op basis van je diploma. Vasthouden aan je diploma betekent ook dat je pas genoegen neemt met een job als dat diploma naar waarde wordt geschat.
Maar dat is soms wel makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met een arbeidsmarkt waar de concurrentie heel groot is.
Niet alleen de concurrentie speelt een rol, maar ook de tijd. Hoeveel tijd heb je? Hoe lang kun je het je veroorloven om naar een job uit te kijken? Studenten die meer financiële ondersteuning krijgen van hun ouders zullen waarschijnlijk langer hun droomjob kunnen najagen. Zij die zo vlug mogelijk financieel onafhankelijk willen worden, zullen rapper een baan aanvaarden die buiten hun studiedomein ligt of slechter betaald is.

Enkele interessante cijfers van de federale overheidsdienst Economie :

  • Vandaag studeren steeds meer jongeren af op de leeftijd van 23-24 jaar. De gemiddelde leeftijd voor een vast contract ligt bovendien pas op 26-27 jaar.
  • 21,2 % van de jongeren tussen 18 en 24 jaar loopt het risico om in armoede te belanden.
  • Bijna 1 op de 3 jongeren tussen 18 en 24 jaar werkt met een tijdelijk contract en 1/3 van alle contracten is deeltijds (10% interim en 20% contract bepaalde duur).

Een precair arbeidscontract resulteert maar zelden in een stabiele inkomenssituatie zodat sommige jongeren gewoon niet kunnen sparen, lenen, dromen.
Zolang jongeren geen stabiele job met een leefbaar loon aan de haak slaan, zijn ze dikwijls genoodzaakt om thuis te blijven wonen. In België woont 1 op de 4 jongeren tussen 18 en 34 jaar nog bij de ouders.

Claudia

Claudia (27) vindt dat mensen zich te veel focussen op hun diploma. Ze vindt dat jongeren zich niet moeten generen als ze niet werken overeenkomstig hun diploma. “Het is een beetje te vergelijken met uitspraken die erop neer komen dat TSO minder is dan ASO. Dat is natuurlijk niet minder, het gaat gewoon om andere vaardigheden.”
“Als je niet meteen werk vindt, wil dat niet per se zeggen dat je moet downgraden. Je moet vooral doen wat je graag doet. Voor sommigen kan het lijken alsof ik zelf naar beneden ben gezakt. Ik behaalde een masterdiploma, maar ik wist dat ik graag in een laboratorium werk; dus ben ik gewoon op zoek gegaan naar labowerk. Iedereen zei altijd: ‘Hoe kan dat nu? Je hebt een master, waarom kom je nu labowerk doen?’. Mijn antwoord is dan: ‘Wel, omdat ik dat gewoon plezant vind.’ Voor labowerk heb je geen master nodig, maar wat maakt dat uit? Ik ben gelukkig met mijn werk.”

“Een vriendin van mij vond al een jaar geen werk en toen moest ze van de VDAB iets doen om te bewijzen dat ze werk wilde vinden. Ze is dan tijdelijk in een kledingzaak gaan werken, gewoon om geld te verdienen en ook om te tonen dat ze wel degelijk wil werken. Een half jaar later heeft ze uiteindelijk ander werk gevonden met haar diploma. Het duurde gewoon lang. Ze heeft die job niet gevonden dankzij haar winkelervaring. Werken als winkelbediende heeft ze gewoon gedaan om centen te hebben. Overigens, als je een jaar lang niet hebt gewerkt, kan het lastig zijn om dat uit te leggen bij een sollicitatie.”

Dieter

Dieter (29) vindt niet dat mensen moeten downgraden. Je doet iets wat je echt wil doen of zoekt iets beters, maar niet downgraden. “Eerlijk gezegd, mij zal je geen vuilnis zien ophalen omdat ik geen job vind volgens mijn diploma. Ik heb een half jaar lang moeten zoeken, maar dan heb ik wel iets gevonden dat binnen mijn domein ligt.”

Lisley

Lisley (31): “Iets onder je diploma aanvaarden vind ik wel prima als het dient om je studies te betalen. Want je hebt die job nu eemaal nodig om aan inkomsten te geraken. Mijn mening is dat je tijdelijk misschien wel een baan kan accepteren die je minder graag doet, in afwachting van iets waar je meer voldoening uit haalt.”

Auteur: Sofie Ostyn | Beelden: Shutterstock