Acties leveren sociale vooruitgang op bij Mercedes-Benz

Actievoeren loont niet? Vergis je niet: heel vaak juist wel! Bij de Belgische activiteiten van het automerk Mercedes-Benz is in januari een akkoord bereikt tussen werknemers en directie, en dat na drie stakingsdagen, volgehouden actievoeren en lange onderhandelingen. Drie dagen lang organiseerde het personeel stakingspiketten om betere loonvoorwaarden af te dwingen.
De directie hield eerst het been stijf maar zag zich toch genoodzaakt om in te binden. Volgens het akkoord komen er maaltijdcheques voor de werknemers die geen firmawagen hebben. Er zal ook een ‘cao 90’ (loonbonus) worden gesloten voor werknemers die geen variabele beloning hebben. En voor de verkopers van tweedehandsvoertuigen wordt eindelijk een minimumloon gewaarborgd, met commissies die zullen variëren op basis van het soort voertuig. Zij krijgen ook een collectieve premie per kwartaal en een jaarlijkse individuele premie.
Over de uitvoering van deze maatregelen zou worden onderhandeld na het Autosalon van Brussel. Uiterlijk eind juni moeten de nieuwe afspraken effectief worden toegepast.
De werknemers zagen in de nieuwe voorstellen geen ‘perfect antwoord’ op hun verzuchtingen maar vonden wel dat er een duidelijke vooruitgang was geboekt.

Auteur: Denis Bouwen