Museum van de misdaad

Deze keer hebben we nog een tweede fijne uitgaanstip voor onze lezers, een bezoek aan het Gentse ‘Museum van de misdaad’. De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze collectie werd door de jaren heen verzameld in het zogenaamde ‘Museum van de misdaad’, alleen toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Speurders werden er aan de hand van schoolvoorbeelden uit de politionele praktijk getraind in het zoeken naar relevante details, sporen en aanwijzingen om misdrijven zoals vergiftiging, valsmunterij en brandkastkraken op te lossen.

Het STAM is met dit materiaal aan de slag gegaan en heeft het voor iedereen toegankelijk gemaakt in een tentoonstelling. De gangbare onderzoekstechnieken die destijds leidden tot het oplossen van misdrijven worden in kaart gebracht: sporenopname, ballistiek, verhoor van getuigen, reconstructie … inclusief de rol van wetsdokters en andere experts. Deze technieken, geïllustreerd met oorspronkelijk bewijsmateriaal, loodsen je door de tentoonstelling. Bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent komen aan bod. Deze eigenaardige collectie maakt de rechercheur in je wakker.

Waar?
STAM, Stadsmuseum Gent, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Wanneer? Nog tot 30 april 2019.
Meer info? info@stamgent.be en www.stamgent.be
Tel. 09 / 267 14 00