Afrikamuseum

Na een grondige renovatie heeft het AfricaMuseum in Tervuren in december 2018 zijn deuren heropend voor het grote publiek. In de nieuwe permanente tentoonstelling wil het museum een beeld geven van het hedendaagse Afrika.
“We willen niet langer een museum zijn van het koloniale Afrika, maar wel van het Afrika van vandaag en het Afrika van de toekomst, zonder de gedeelde geschiedenis tussen België en de landen van Midden-Afrika te verwaarlozen”, luidt het. “Dat wil zeggen dat we ook hedendaagse thema’s behandelen zoals de diaspora, biodiversiteit en klimaatverandering, het dagelijks leven, talen en muziek en de paradox van de ‘rijkdommen’ in Afrika. Enerzijds is Afrika zo ontzettend rijk aan grondstoffen en anderzijds is de bevolking zo arm.”
Met de nieuwe aanpak wil het AfricaMuseum ook een veel kritischer verhaal brengen over het koloniale verleden en een ‘lieu de mémoire’ zijn, zowel voor Belgen als voor Congolezen. Het wil ook een forum zijn voor debat waarin alle opinies aan bod kunnen komen.”
Het museum hoopt een museum van en voor iedereen te zijn en mikt op een zeer breed publiek: Belgen en mensen van Afrikaanse origine, families, Afrika lovers en de kritische meerwaardezoeker.

Waar vind je het AfricaMuseum?
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Meer info?
www.africamuseum.be
en info@africamuseum.be
tel. 02 / 769 52 11