Coca-Cola schendt mensenrechten in heel wat landen

Tijdens de kerstvakantie doet Coca Cola in verschillende landen een promotietour met zijn iconische kersttruck. In België maakt die truck 30 stops. Ze willen aan klanten de kans geven om via een gigantisch led-scherm hun dankbaarheid te tonen aan geliefden. Deze gezellige sfeer staat in schril contrast met de manier waarop ze hun werknemers in sommige landen behandelen. Schendingen van mensenrechten stapelen zich op in de hele keten van Coca-Cola. Het bedrijf slaagt er niet in om daar een einde aan te maken.
In Haïti blijft de Coca-Cola-bottelaar La Brasserie de la Couronne op een agressieve wijze werknemers het recht ontzeggen om zich te laten vertegenwoordigen door een vakbond. De Coca-Cola-bottelaar Amatil blijft in Indonesië onafhankelijke, democratische vakbonden bestoken en bestrijden. In de Filipijnen schendt de Coca-Cola-bottelaar FEMSA fundamentele rechten en verwoest het bedrijf tegelijkertijd op brutale wijze de levens van gezinnen. In de Verenigde Staten huurde de Coca-Cola Bottling Company van het noordelijke New England een duur adviesbureau in om ervoor te zorgen dat het bedrijf ‘vakbondsvrij’ blijft. Tenslotte weigert de Coca-Cola Company in Ierland om samen te werken met SIPTU, een vakbond die lid is van IUF en de meeste arbeiders in de productie verenigt.
Wereldwijd zijn er mensenrechtenverdedigers die aandacht vragen voor deze schendingen van The Coca-Cola Company (TCCC) in Indonesië, Haïti, Filipijnen, Ierland en de VS. Nog steeds blijven deze misbruiken voortduren. Wil je er meer over weten? Bezoek www.tastezero-rights.org en teken de petitie op www.iufcampaigns.org; kijk daar bij lopende campagnes (current campaigns).