Turkse werknemers sterven bij bouw van luchthaven in Istanbul

Sinds een jaar of vier is het bedrijf IGA in Istanbul aan een grote nieuwe luchthaven aan het bouwen. De werkomstandigheden zijn er verschrikkelijk voor de 30.000 werknemers. Je zou zelfs van moderne slavernij kunnen spreken.
Door de onveiligheid op de werkplek zijn er officieel al minstens 37 dodelijke arbeidsongevallen gebeurd in de voorbije vier jaar. Wellicht liggen de echte cijfers een stuk hoger. Sommigen gewagen zelfs van 400 doden. Er vielen ook heel wat gewonden op deze grote werf. Er worden veel te veel overuren gepresteerd. De lonen worden vaak niet op tijd uitbetaald.
Protesten tegen deze werkomstandigheden hebben tussen 14 en 16 september tot stakingen geleid. De militaire politie gebruikte buitensporig geweld en zette het waterkanon in. 600 werknemers werden hardhandig gearresteerd. 35 werknemers, onder wie ook een vakbondsleider, eindigden in de gevangenis en wachten nu op een proces. Honderden werknemers zijn ontslagen.
De internationale vakbonden zijn ongerust over deze situatie. IGA moet dringend zijn verantwoordelijkheid nemen en de arbeidsvoorwaarden verbeteren. De repressie tegen de actievoerders is onaanvaardbaar. IGA moet alle klachten laten vallen tegen de gearresteerde werknemers en de ontslagen intrekken. Om dit te realiseren is het essentieel dat IGA rond de tafel gaat zitten met de vakbonden.
Spreek jouw steun aan de werknemers uit via de internationale campagne op www.labourstart.org