Persagentschap Belga perst citroen nog meer uit

Gemor op de redactie van Belga. De werknemers hielden onlangs een ludieke werkonderbreking om de gang van zaken bij het persagentschap aan te klagen. De directie werkt aan een redactionele strategie en er wordt gevreesd voor ontslagen: Belga wil het redactiebudget bevriezen. De directie lijkt ook niet van plan om 5 werknemers, die in de komende drie jaar met pensioen gaan, te vervangen.

Een kaakslag voor de werknemers die al maandenlang de gestegen werkdruk aanklagen. “De algemeen directeur liet zich al verschillende keren ontvallen dat met een redactie geen geld te verdienen valt en het dus ook dwaas zou zijn om voort te investeren in die activiteit”, zegt LBC-NVK-secretaris Tijs Hostyn. “Onbegrijpelijk, want de redactie is net de kern van een persagentschap. Op de vloer leeft het gevoel dat de werknemers meer begaan zijn met de kwaliteit van de dienstverlening en het voorbestaan van het bedrijf dan de directie zelf”, stelt Tijs.
Anderhalf jaar geleden bleek nog uit onderzoek dat 20 procent van het personeel ziek dreigde te worden door een te hoge werkdruk. Veel is er sindsdien niet veranderd. Volgens de vakbonden neemt de directie de resultaten niet ernstig en stelt ze vooral schijnmaatregelen voor. De bonden legden eisen op tafel en vroegen een realistisch redactiebudget en een minimaal aantal voltijdse equivalenten. Maar hun vragen botsten op een kordaat veto van de directie.
Ondertussen trachten de werknemers de boel te laten draaien door zich nog harder in te zetten en nog flexibeler op te stellen. “Er wordt niet gekeken op een uurtje meer. Het personeel werkt doorgaans tijdens de middagpauze gewoon door en mensen komen ziek werken om de collega’s niet in de problemen te brengen”, weet Tijs.
De onderbezetting maakt het ook almaar moeilijker om alle shifts – Belga werkt 24 uur op 24, 7 dagen op 7 – in te vullen. Resultaat: nog meer onregelmatige werkuren en verlof- en compensatiedagen die moeilijker ingepland raken. “De beroepstrots op de redactie is groot, de betrokkenheid bij het bedrijf is immens maar de directie wil de citroen blijkbaar nog méér uitpersen. Het geduld is op: niet alleen de tewerkstelling maar ook de kwaliteit van de nieuwsproductie is in gevaar.”