Nieuwe eigenaar speelgoedketen laat maskers vallen

De malaise bij de vroegere bedrijven uit het Blokker-imperium houdt aan. Bij de speelgoedketen Bart Smit moeten 16 van de 44 Belgische winkels dicht. Eind 2017 sloot Blokker al 63 winkels. Bij de keten Casa is ook geherstructureerd en werd een depot in Itegem gesloten. Leen Bakker en Bart Smit werden verkocht aan investeerders.

De reorganisatie bij Bart Smit treft winkels in heel ons land. Ze dreigt de jobs van 38 werknemers te vernietigen.
Het collectieve ontslag bij de speelgoedketen werd aangekondigd op een speciale ondernemingsraad op 22 augustus 2018. Een ‘logisch gevolg’ van de verkoop van de keten aan de investeringsmaatschappij Alteri Indigo Luxembourg (eind 2017).
Bij zulke investeerders is het courant om voor weinig geld noodlijdende bedrijven op te kopen, ze te saneren en ze dan met winst door te verkopen. De Nederlandse Blokker Holding tekende voor tien jaar wanbeleid bij Bart Smit. Het kostte Alteri Indigo niet veel tijd om een strak saneringsplan te bedenken. “Wij willen Bart Smit omvormen tot een modern omnichannel retailbedrijf dat het winkelgebeuren nauw laat aansluiten bij de online dienstverlening en de webshops”, zegt de investeerder. Maar dat fraaie plan gaat wel gepaard met de sluiting van vele winkels in Nederland en België. In Duitsland werden gewoon alle winkels opgedoekt. Van jobs liggen ze bij Alteri Indigo totààl niet wakker.
Er is nu drie keer vergaderd in het kader van de eerste fase van de ‘Wet Renault’. Het moment nadert om over een sociaal plan te onderhandelen. Tot nu toe is alles redelijk vlot verlopen. De directie en eigenaar Alteri Indigo antwoordden redelijk goed op alle vragen van de werknemersafgevaardigden. Op de jongste bijeenkomst werden visjes uitgeworpen over een sociaal plan. Maar toen vielen de maskers.

‘Sociaal plan is een gunst’

“Eind oktober is de deadline voor een sociaal plan”, debiteerde de directie. “De werkgever heeft het alleenrecht om fase 1 van de procedure af te sluiten. We zullen de details van een sociaal plan pas daarna bespreken. Een sociaal plan is géén must maar een gunst die wij toestaan.”
Opmerkelijk: de werkgever zaait nu zelf twijfel over de vraag of het om een collectief ontslag gaat. “Als we de spreiding van de winkelsluitingen bekijken, zijn er nergens meer dan 10% ontslagen binnen een periode van 60 dagen”, luidt het.
Het staat vast dat de vakbonden bij Bart Smit, de LBC-NVK en zustercentrale CNE, nog zware weken voor de boeg hebben. Maar de bonden zijn vastbesloten om een degelijk sociaal plan af te dwingen. Het minste waar de werknemers recht op hebben!

De oude eigenaar tekende voor tien jaar wanbeleid.

De vakbonden hebben de werknemers geïnformeerd over de ontwikkelingen. En de militanten zijn het personeel aan het aanmoedigen om op te komen voor hun rechten. De actiebereidheid is groot. Maar Alteri Indigo wordt een harde noot om te kraken. Investeringsmaatschappijen zetten alles in het teken van winstmaximalisatie. Als het moet, gaan ze daarbij over lijken.

Voor de bonden is het simpel: als een oorlog het enige middel is om de werknemers aan een faire deal te helpen, dan zullen we niet aarzelen. Beloofd!

Auteur: Marc Jacobs | Foto: BelgaImage