Spontane actie bij DHL Speedpack

Bij de logistieke dienstverlener DHL Speedpack in Bornem broeide er iets aan het begin van de zomer. Er waren namelijk plannen om het bedrijf te verkopen aan een investeringsfonds, maar dat viel niet in goede aarde bij de werknemers.

Al snel kwamen er sussende woorden en vage beloftes van de directie. Maar concreet werd het allemaal niet. In de nacht van 28 augustus werd dan ook het werk spontaan neergelegd.
LBC-NVK-secretaris Paul Buekenhout was er snel bij. “Het personeel wil bij de DHL-groep blijven en niét zomaar worden verkocht aan een investeringsfonds. Over een sociaal plan onderhandelen laat staan ontslagen voorkomen is bij een investeringsfonds onmogelijk.”

Bij de spontane werknemersactie werkten de bedienden van de LBC-NVK goed samen met de arbeiders aangesloten bij ACV Trancom. Dankzij de actie kwam al na één dag vanuit het Duitse Bonn het nieuws dat de directie de eventuele verkoop aan een investeringsfonds afblies. Zo kan er over een sociaal plan worden onderhandeld in het kader van heel DHL.
“Deze multinational moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, verklaarde Buekenhout. “Er zijn nu onderzoeken en studies bezig, daarna gaan we samen voort kijken. Zolang we bij het moederbedrijf’ DHL blijven, zullen we voor de 135 werknemers hier een oplossing kunnen vinden. DHL stelt in België zo’n 6.000 mensen te werk.”

Auteur: Frederik Vermeulen | Foto: vrij van rechten