Groepsgebeuren helpt echt bij burn-out

Volg een hersteltraject bij het Centrum voor loopbaanbegeleiding

De trajecten voor loopbaanbegeleiding, georganiseerd door het Centrum voor loopbaanontwikkeling (CLO) van de LBC-NVK, raken meer en meer ingeburgerd bij werkende leden van het ACV én bij werknemers die nog geen lid zijn.

We bereiken daarnaast natuurlijk ook werknemers die kampen met een burn-out. Werken lukt dan niet. Loopbaanbegeleiding volgen lukt vaak ook (nog) niet. Een individueel loopbaantraject vergt immers inspanning maar de energie ontbreekt door het gevoel van uitputting, het gebrek aan concentratie of de onzekerheid. Toch kunnen mensen ook dan in ons Centrum terecht. Burn-out is bijzonder vaak gelinkt aan het werk dat iemand doet. En wie werk zegt, zegt vakbond. We organiseren regelmatig trajecten die buiten de loopbaanbegeleiding vallen en aangepast zijn aan het tempo en de beperkte energie van iemand met een burn-out.
De media berichten geregeld over verplichte re-integratieprocedures, bezoeken aan de arbeidsgeneesheer en eventuele sancties. Maar zelfs als iemand zich daar niet het hoofd hoeft over te breken, zijn er al genoeg vragen. “Kan ik wel opnieuw gaan werken?”, “Hoe weet ik in godsnaam wanneer ik daar klaar voor ben?”, “Waar moet ik eigenlijk beginnen als ik te horen krijg dat mijn ziekteverlof stilaan ten einde loopt?”, ”Hoe kan ik beter mijn energie bewaken, op en buiten het werk?”

Context opent deuren

Ons vierdaags hersteltraject is dikwijls de eerste context waarin mensen durven te praten over hun burn-out of waarin ze horen dat ze niet alleen zijn, dankzij de verhalen van anderen. Eerst is er een infosessie, daarna kunnen de deelnemers hun eigen ervaringen delen of die van anderen beluisteren. Een groep bestaat uit maximaal 12 personen en het tempo ligt laag. Gedurende vier namiddagen leren de mensen waar hun eigen stress vandaan komt. Eerst komen de inzichten, daarna volgen oefeningen om te leren hoe je het stilaan anders kan aanpakken. Het is niet makkelijk om levenslange gewoonten af te bouwen en nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Maar als je dat samen met anderen doet, leer je bondgenoten kennen. Erg welkom, zeker voor wie in de werk- of privékring op minder begrip kan rekenen.
Wanneer een hersteltraject rond is, vragen deelnemers wel eens naar een ‘forum’ om ervaringen te kunnen blijven uitwisselen. Sinds dit jaar hebben we daar ook een antwoord op: we organiseren ‘terugkomdagen’ voor mensen die een hersteltraject volgden. In enkele provincies werkt ons Centrum voor loopbaanbegeleiding hiervoor samen met het ziekenfonds CM.

Interesse om een hersteltraject te volgen? Of wil je gewoon meer weten? Surf naar www.jeloopbaan.be. De trajecten zijn gratis voor leden van het ACV. Anderen kunnen tegen betaling deelnemen. E-mailen kan naar loopbaancentrum@avc-csc.be.

“De aanpak is motiverend”

Een greep uit de ervaringen van mensen die hebben deelgenomen aan een hersteltraject rond burn-out.

  • “Aan de vierdaagse heb ik een goed gevoel overgehouden. Het tempo was rustig, er was tijd voor vragen en input, het groepsgebeuren sprak me aan en werkte motiverend. Ik had het gevoel niet alleen te zijn met wat ik voelde en meemaakte. Het was erg nuttig om dat te merken en voelen.”
  • “Op de terugkomdag ervaarde ik dat het fijn was om weer onder gelijkgestemde mensen te vertoeven. Het was een meerwaarde dat er ook een oefening was ingebouwd. Verder was het ook plezierig om sommigen uit mijn groep terug te zien.”
  • “Ik kan zeggen dat ik het groepstraject als erg positief, nuttig en leerrijk heb ervaren.”
  • “Eerst twijfelde ik enorm. Maar mijn psychologe moedigde me aan om eens een groepstherapie uit te proberen. Net op dat avond organiseerde de CM een infoavond en was er de kans om de workshop te volgen. Het was confronterend én herkenbaar. Ik waagde de sprong en kwam tot het besluit dat ik wel degelijk een burn-out had. Voordien wilde ik dat niet geloven! De groep deelnemers was heel aangenaam. Zij zaten met dezelfde gevoelens als ik, en dat sterkte mij om aan mezelf te werken.”

Auteur: Saskia De Bondt | Foto: Daniël Rys