Fraaie Kronkels 2: De charmes van kermismolens

Dany Van Goethem: “fascinatie begon al in mijn kinderjaren”

Dany Van Goethem is al meer dan 30 jaar vakbondsmilitant, eerst bij Huntsman en tegenwoordig bij Bosch. Maar zijn grote passie zijn oude kermismolens, -wagens en –kramen. Hij bouwt die haarfijn in miniatuur na en verwerkt daarbij zoveel mogelijk gerecycleerde materialen. “Daar kruipen uren, dagen, weken, maanden, jaren werk in”, vertelt Dany. “Maar als je dan alles in detail ziet werken, geeft dat een geweldig gevoel.” Ons Recht zocht Dany op bij hem thuis in Willebringen-Boutersem.

Al in zijn kinderjaren was Dany gefascineerd door alles wat met de kermis te maken had. Het ging hem niet zozeer om het genieten van de kermisattracties. Wel om de oude draaimolens en kermiswagens, de mechaniek, de flikkerende lichtjes, de fraai beschilderde panelen. Als jonge knaap bouwde Dany met legoblokjes alles na wat hij maar kon. Als het maar over de kermis ging.
Op latere leeftijd ging hij voor zijn miniatuurwerkjes alle mogelijke materiaal recycleren. Appelsienkisten, tweedehands motortjes, kleine lampjes, elektriciteitsdraad, honderden zelf gegoten figuranten: het hoort er allemaal bij.
Dany heeft ondertussen veel jaren ervaring in zijn passie. Hij heeft nu een hele kermis uitgebouwd met 22 attracties, van klein tot groot. Een nougatkraam, de botsautootjes, een 2,10 meter hoog reuzenrad, het is er allemaal.

Oog voor detail

“Zelf dingen creëren met oog voor het detail, dat is voor mij het belangrijkste”, zegt Dany. “Ik probeer de nostalgische sfeer van de vroegere kermissen op te roepen.” Momenteel zijn er in België nog maar drie of vier echte oude paardencarroussels. Eén van die carroussels werd door Dany tot in het kleinste detail nagemaakt.
“Elke dag hou ik me bezig met mijn passie, al is het maar voor 15 minuutjes”, klinkt het. “Soms sta ik onder de douche na te denken over een oplossing voor problemen die opduiken.” Het zegt iets over de gedrevenheid van deze kermisfanaat.

Reuzenrad

Een waar pronkstuk is het reuzenrad dat Dany op schaal nabouwde. “Ik heb er vier jaar aan gewerkt. Als je dan vaststelt dat alles van de eerste keer werkt, ben je stiekem heel trots.”
De miniatuurattracties kunnen tonen aan het publiek is altijd formidabel. Elk jaar worden de attracties drie tot vier keer ergens tentoongesteld. “Het duurt twee of drie dagen om alles op te stellen. Mijn vrouw en mijn twee kinderen komen me dan helpen. Ik ben altijd heel tevreden als ik hoor en zie hoe de bezoekers, van jong tot oud, reageren.”
Dany’s attracties waren ook al te zien op tv of werden zelfs gebruikt in promofilmpjes. Beelden daarvan zijn te bekijken op www.miniatuurkermis.net. De moeite waard!

Scooter en snoepkraam

Bij de geboorte van elk van de twee kinderen maakte Dany voor de baby een echte attractie. Giel werd bedacht met een schietkraam Hanne kreeg een snoepkraam, de mama kreeg de autoscooter. “Het bouwen van de autoscooter gaf me wel kopzorgen”, zegt de kermiskunstenaar. “De stroom voor de wagentjes moest zowel van onder als van boven komen. Niet vanzelfsprekend. Maar het is toch gelukt.”
Plannen of blauwdrukken komen er niet echt aan te pas. Dany steelt wel veel met zijn ogen door te gaan kijken naar echte oude kermisattracties die nog bestaan.
Zijn grootste droom is het maken van een oeroude rollercoaster. Het idee rijpt al in zijn hoofd, en het ding moet en zal er komen! “Als je echt iets wil bereiken, kan er heel veel”, luidt het.

Sinksenfoor

Toen Dany een jonge kerel was, nodigde hij een mooi meisje uit om mee naar de Sinksenfoor in Antwerpen te gaan. De allergrootste kermis in ons land. Hij nam haar mee in het grote reuzenrad en helemaal bovenin veroverde Dany haar hart met een allereerste zoen. Tijdens de rit terug naar beneden speelde het liedje van Ciska Peters en Ronny Tober, ‘Naar de kermis’, met daarin de zin ‘En bovenin het reuzenrad krijg jij een zoen’. Een herinnering die Dany en zijn vrouw Ann altijd zal bijblijven.

Heb je een idee om de kermis ergens ten toon te stellen? Laat het gerust weten aan Dany en e-mail hem via van_goethem-meylemans@skynet.be
BIO

Naam: Dany Van Goethem
Woont in: Willebringen-Boutersem
Burgerlijke staat: getrouwd met Ann die in het onderwijs werkt en ook lid is van de vakbond . Zij hebben twee kinderen, Hanne en Giel.
Werkt bij: Bosch als kwaliteitsingenieur
Vrijwilliger bij de vakbond: Dany is effectief lid van de vakbondsafvaardiging en zit in het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW).
Fraaie kronkels: Dany bouwt oude kermisattracties tot in het kleinste detail na en tracht de nostalgische sfeer van weleer op te roepen.

 

Fraaie Kronkels brengt verhalen over gedreven, geëngageerde, gepassioneerde vakbondsmilitanten. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere hobby, een opmerkelijke passie of een uitgesproken engagement. Ze zetten zich niet alleen voor hun collega’s maar ook buiten het werk vrijwillig in. Maak kennis met LBC-NVK-vakbondsmilitanten met opvallende of opmerkelijke nevenactiviteiten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

Auteur en Foto’s: Dominic Van Oosterwyck |