De Britse multinational Rentokil Initial is door een Franse rechtbank opgedragen om een boete te betalen van 60.000 euro aan een ex-werknemer. Het Hooggerechtshof vond het onrechtvaardig dat de werknemer in kwestie na de werkuren telefonisch en/of via computer beschikbaar moest blijven voor mogelijke vragen van zijn medewerkers of klanten. Als regionaal directeur stond hij ook in de weekends en tijdens vakanties paraat voor oproepen. Na zijn ontslag trok de man naar de rechtbank om dit aan te klagen. Het bedrijf ging in het verweer. Volgens hen waren er geen bepalingen dat hij deze noodoproepen moest beantwoorden.
De rechters oordeelden anders. Het telefoonnummer van de regionaal directeur was namelijk één van de nummers die je in noodgevallen moest bellen. Zo werd dit intern bekend gemaakt. Daarom was dit een wachtdienst en moest hij daarvoor worden betaald.
In een tijdperk van smartphones en tablets is het voor een werknemer niet altijd makkelijk om werk en privé te scheiden. Studies tonen aan dat de werkcultuur van altijd beschikbaar zijn leidt tot burn-outs, slapeloosheid, meer onbetaalde overuren.
De uitspraak van het Hooggerechtshof bevestigt de nood aan een verplichte rust- en privé-tijd voor iedereen, ver weg van alle digitale middelen om met het werk verbonden te zijn. In Frankrijk is er trouwens een wetgeving die ondernemingen verplicht om hierover afspraken te maken met de werknemers. Bij grote groepen zoals Volkswagen en Daimler in Duitsland hebben ze niet op zo’n wetgeving gewacht. Als er daar e-mails ‘s avonds of in het weekend worden verstuurd, worden ze automatisch tegenhouden tot ‘s ochtends of ‘s maandags.

Auteur: Annick Aerts | Foto: vrij van rechten