Conflict AB Inbev/Indiase vakbond escaleert

Brouwer AB InBev heeft een vestiging in het Indiase Sonepat die het bier Budweiser produceert. Al meer dan 200 dagen protesteert de Indiase vakbond HBMU er voor de poorten. Sinds meer dan twee jaar weigert het lokale management een collectieve arbeidsovereenkomst te tekenen met de vakbond. Het management kiest voor repressie. Arbeidscontracten van actieve vakbondsleden worden opgeschort. Vier verkozen vakbondsleiders zijn op straat gezet. Er was een akkoord om de vier opnieuw in dienst te nemen maar het management hield zijn belofte niet.
Meer zelfs, de voorzitter van de vakbond werd ontslagen na een gemanipuleerd onderzoek over zijn werkuren. Na 16 uur continu te hebben gewerkt op een feestdag had de man zijn verplichte rust opgenomen: voor het management een reden om hem buiten te zetten.
De repressie bij de brouwerij van AB InBev deed de protesten niet verstommen. Maar de directie bleef doorgaan op haar trieste koers. Zo liet ze hardhandig ingrijpen tegen een vreedzame protestactie op 28 april, bij een overheidsgebouw in Sonepat. Een lid van de vakbond raakte daarbij serieus gewond. Bij de politie werd een valse klacht ingediend wegens een zogenaamde aanval door vakbondsleden. Dat leidde zelfs tot een arrestatie.
De protesten aan de fabriekspoort blijven voortduren. De actievoerders eisen de erkenning van de vakbond en het recht om collectief vrij te onderhandelen, zonder intimidatie. Om de eisen kracht bij te zetten roept de internationale voedingsvakbond IUF op om berichten te sturen naar de ‘ceo’ van het concern, Carlo Britto. Ook onze vakbondsvertegenwoordigers agenderen dit op het lokale overleg.

Meer info vind je op www.iuf.org

Auteur: Annick Aerts | Foto: vrij van rechten