Kledingwinkel veroordeeld voor discriminatie man

Voor het eerst is in Vlaanderen een werkgever veroordeeld voor het discrimineren van een man bij een sollicitatie. Dat titelden diverse kranten eind augustus.
Meneer K. (49) had op 22 juni 2016 gesolliciteerd bij een kledingwinkel in Tremelo. Hij hoopte daar als stockbeheerder te kunnen werken. Het antwoord liet niet op zich wachten: “Bedankt voor de interesse. Helaas moet ik je negatieve feedback geven hiervoor. We zijn op zoek naar een vrouwelijke collega voor deze functie. Verder veel succes met de zoektocht!”
De heer K. kwam dus niet in aanmerking omdat hij een man was. Dat is in strijd met de genderwet. De sollicitant ging aankloppen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Een poging om de partijen te verzoenen mislukte. De kledingwinkel wilde geen vergoeding betalen aan het slachtoffer van de discriminatie. Gevolg: de afgewezen sollicitant en het Instituut stapten samen naar de rechter.
De arbeidsrechtbank van Leuven veroordeelde de winkel tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 13.000 euro, wat overeenstemde met zes maanden loon, zoals bepaald in de genderwet. Maar de winkel was in september 2017 verkocht aan nieuwe uitbaters en die vonden dat de oude zaakvoerder verantwoordelijk was.
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen ontving vorig jaar 140 meldingen over discriminatie tijdens de selectieprocedure. Mannen bleken even vaak te worden gediscrimineerd als vrouwen. In de voorbije twee jaar waren er drie rechtszaken hierover in België. Die gevallen gingen telkens over een man die was gediscrimineerd. Het Instituut tracht altijd zoveel mogelijk te bemiddelen. Als dat niets oplevert, wordt de stap naar de arbeidsrechtbank gezet.
“Het geslacht van een sollicitant heeft geen invloed op diens professionele capaciteiten”, verklaarde Liesbet Stevens van het Instituut. “Werkgevers zijn er nog te vaak van overtuigd dat sommige functies beter passen bij vrouwen en andere bij mannen. Die overtuigingen berusten op stereotypen en vooroordelen, en moeten verdwijnen.”

Auteur: Denis Bouwen | Foto: vrij van rechten