Europese vakbond in actie voor gezondheid kappers

Iedereen heeft in zijn leven ooit al wel eens de kapper bezocht. Meer dan één miljoen Europeanen werken in deze sector. 80 procent van hen zijn vrouwen. In tegenstelling tot wat je als klant zou verwachten, heeft deze sector een vakbondstraditie. Veiligheid en gezondheid zijn thema’s die hoog op de agenda van het sociaal overleg staan.

De arbeidsvoorwaarden leiden tot tal van gezondheidsproblemen. Er zijn in de sector veel jonge werknemers. Zij blijven niet lang in de sector als gevolg van ergonomische problemen (rug, pols of schouders). Andere oorzaken voor het grote verloop zijn huidproblemen door de chemische producten. Een gebrek aan ventilatie kan ook leiden tot allergieën en astma.

Uni Hair&Beauty is de Europese vakbond die zich inzet voor de belangen van kappers en kapsters. Deze vakbond wil een aantal kwesties bespreekbaar maken bij de werkgevers. Eerdere akkoorden over vorming en certificering en over het gebruik van cosmetische producten sterkten Uni Hair&Beauty in zijn overtuiging dat vooruitgang mogelijk was. In 2012 sloot de bond een akkoord met de Europese werkgevers.

Uni Hair&Beauty vroeg aan de Europese Commissie om dit om te zetten naar een wetgevend kader. Maar tot nu toe weigert de Commissie dit te doen en negeert ze de vraag van zowel werkgevers als vakbonden. Achter de schermen houden grote cosmeticabedrijven het akkoord tegen. Ze voerden een agressieve campagne in de media om de afspraken te verketteren. Tegelijkertijd blijven de ondertekenaars samen initiatieven nemen om de situatie van werknemers te verbeteren. UNI Hair&Beauty voerde tussen 9 en 13 juli in diverse landen nog campagne bij de kapsters. Met een Europees wetgevend kader zouden de werknemers in de sector zeker beter af zijn.