Militanten van LBC-NVK zien hun inzet voor schone kleren beloond

De kledingketen E5 Mode is lid geworden van de ‘Fair Wear Foundation’ en kiest daarmee voor textiel die wordt gemaakt in fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Sinds 2005 zetten de militanten van de LBC-NVK schone kleren op de agenda van het sociaal overleg. “We zijn dan ook uitermate tevreden en gelukkig dat E5 Mode deze stap heeft gezet”, vertellen de militanten.

De Fair Wear Foundation wil kledingwinkels overtuigen om hun textielartikelen in goede omstandigheden te laten maken. Onze kleren worden vooral in Zuidoost-Azië geproduceerd, waar werknemers lang niet zo goed worden beschermd als bij ons. In 2013 vonden 1.134 mensen de dood toen de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte. Zij werkten voor een aalmoes in onveilige en ongezonde omstandigheden.

Nooit meer Rana Plaza! Daarom moeten we in de hele productieketen, het hele proces van grondstof tot consument, waardige werkomstandigheden afdwingen. De Fair Wear Foundation vraagt aan winkelketens in het Westen om te kopen bij producenten zonder kinderarbeid, met leefbare lonen voor de werknemers en de erkenning van het recht om een vakbond op te richten en sociaal overleg te voeren.

Stap voor stap

Met de European Clothing Group (ECG) verwelkomt de Fair Wear Foundation haar nieuwste lid. ECG is een zusteronderneming van E5 Mode en levert zo’n 60% van de merken die te koop zijn in de modeketen. De toetreding wil niet zeggen dat de kleren bij E5 Mode van de ene op de andere dag ‘clean’ zijn. De Fair Wear Foundation start met een heel traject. Alexander Kohnstamm, directeur van de Fair Wear Foundation, licht toe: “Wij zijn streng, maar verbeteringen gebeuren stapsgewijs. Door lid te worden van de Fair Wear Foundation, zijn niet opeens alle problemen van de baan. Er is wel een serieus engagement van ECG om jaar na jaar nieuwe stappen te zetten in het verduurzamen van de toeleveringsketen. En het is meer dan good business, want het is ook good for business.”

Vakbond maakt het verschil
van links naar rechts: Mia Vandenberghe (Wereldsolidariteit), Alexander Kohnstamm (Fair Wear Foundation), Alexander Talpe (ECG, de groep boven E5 Mode), Ilse Roosens (ECG), Mariette van Amstel (Fair Wear Foundation).

De vakbondsmilitanten van de LBC-NVK bij E5 Mode reageren heel tevreden. “Wij zetten Schone Kleren al sinds 2005 op de agenda van het sociaal overleg. We zijn dan ook bijzonder blij dat E5 Mode deze stap zet. Internationale solidariteit is een essentieel onderdeel van goed vakbondswerk. De strijd voor goede werkomstandigheden en een leefbaar inkomen stopt niet aan onze landsgrenzen.”

De Schone Kleren Campagne dringt er samen met Wereldsolidariteit en het ACV al jaren bij de Belgische bedrijven op aan om zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation. Via de stichting werken werkgevers, vakbonden en ngo’s samen aan betere arbeidsomstandigheden. De Fair Wear Foundation laat de fabrieken geregeld controleren door lokale teams van specialisten, en daarnaast kunnen arbeiders ook zelf een klacht indienen. |

Meer info? Surf naar www.fairwear.org en www.schonekleren.be

Auteur: Wouter Parmentier