Laat je adviseren via www.startersloon.be

Net van de schoolbanken en op zoek naar werk? Benieuwd hoe je eerste of volgende sollicitatie zal verlopen? Vermoedelijk ben je ook geïnteresseerd in wat die eerste job zal opbrengen? Je eerste loon krijgen is een geweldige ervaring. Het geeft je een gevoel van vrijheid en verantwoordelijkheid.

Bereid je goed voor

Als starter en nieuwkomer op de arbeidsmarkt doe je er goed aan je voor te bereiden op je eerste job. En dat doe je door ook even stil te staan bij het loonaspect want je toekomstige werkgever weet goed wat hij je wil bieden. Hij kent de salarisstructuur die de onderneming hanteert en het loon dat hij bereid is te betalen. Voor sommige functies is er marge om te onderhandelen over je loon. Het is geen overbodige luxe om zelf genoeg op de hoogte te zijn van wat je waard bent. Of je nu een diploma hebt als bachelor of master of een diploma secundair onderwijs, je hebt altijd een mooi stapje voor als je goed geïnformeerd bent.

Laat je niet op het verkeerde been zetten

Hoeveel loon kan je nu verwachten voor de job die je ambieert? Geen gemakkelijke vraag. Informatie op tal van websites zet je al eens op het verkeerde been. Je kan té hoge verwachtingen hebben maar evengoed je loon voor een bepaalde functie onderschatten. Of nog: je hebt twee sollicitaties lopen bij twee verschillende werkgevers voor een gelijkaardige job. De ene werkgever is bereid je meer te betalen dan de andere.

www.startersloon.be

Met het loonadvies van de LBC-NVK krijg je zicht op de marktwaarde van de baan die je wil doen. Ook een advies op basis van je afstudeerrichting is mogelijk. En die info is méér dan wat je op tal van websites mag verwachten. Je krijgt van ons informatie op maat en we helpen je zo de cijfers goed in hun context te plaatsen. Onze troef is duiding te geven bij een marktconform loon en de loonschalen en loonbarema’s die in de sector en/of in de onderneming in gebruik zijn. Een ‘all-in’ benadering die je nergens anders terugvindt!

Stel de juiste vragen

Praat tijdens het sollicitatiegesprek niet onmiddellijk over een specifiek bedrag maar speel de vraag terug: “Wat zijn bij u de gangbare lonen? Werkt u met een barema of met een loonvork? Wordt er verloond op basis van individuele prestaties en/of verworven competenties? Of wordt er gewerkt met vaste loonsverhogingen? Welke extralegale voordelen maken deel uit van het loonpakket? Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van vorming, opleiding, doorgroei in de onderneming?”

Wat vind jij belangrijk?

Het loon is een zeer belangrijk onderdeel van een arbeidscontract. Een correcte verloning is een basis voor een goede relatie tussen werknemer en werkgever. Maar naast loon bepalen ook andere zaken de keuze voor een job. Zet altijd eerst voor jezelf op een rijtje: wie ben ik en wat wil ik? Welke functie en job-inhoud boeit me? Ben ik iemand die graag duidelijk afgelijnde taken heeft of iemand die liever veel autonomie heeft? Al doende leer je jezelf kennen. Maar je doet er heel goed aan om daar vooraf even bij stil te staan.

Auteur: Sandra Vercammen / Foto: BelgaImage