Europese luchtvaart: onrust

Sociale onrust en acties in Europese luchtvaart

Een Nederlandse vakbond confronteert bedrijven in de bagageafhandeling met een ultimatum. Spaanse piloten gaan in actie bij Vueling. Bij Aer Lingus in Ierland vreest de directie voor acties. Poolse vakbonden staken bij LOT. Maar enkele van de berichten over sociale onrust in de luchtvaart.
Ryanair is één van de bedrijven die vaak in het nieuws komen in dit verband. Vakbonden uit verschillende Europese landen legden het bedrijf een deadline op. Tegen 30 juni willen ze dat Ryanair stappen vooruit zet in het naleven van de nationale wetgeving. Gebeurt dat niet, dan mag de lagekostenmaatschappij zich de hele zomer lang aan vakbondsacties verwachten.
In Portugal was er eerder dit jaar al een actie, onder meer omdat het bedrijf de regels rond ziekteverlof niet naleeft. Werknemers worden daar gedwongen om een arbeidscontract naar Iers recht te aanvaarden. Ryanair doet alles om stakingen te breken. Via uitgelekte opnames blijkt dat het Spaanse cabinepersoneel zwaar onder druk is gezet als het weigerde om vluchten over te nemen van hun stakende Portugese collega’s. Dit zou gelijk staan aan schuldig verzuim en contractbreuk.
Eerdere acties van de piloten bij Ryanair leverden al positieve resultaten op. De piloten kregen loonsverhogingen, betere arbeidscontracten en een erkenning van hun vakbond.
Voor het cabinepersoneel heeft Ryanair een andere strategie. De vele problemen die deze werknemers aankaarten, worden niet aangepakt. Het personeel zelf slaagde er nog niet genoeg in om de druk te verhogen. Daarom kwamen vakbonden uit diverse landen bijeen om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen.
Uit Duitsland is er toch positief nieuws. Daar slaagde de vakbond Ver.di erin om officieel te worden erkend als vertegenwoordiger van het cabinepersoneel. Een eerste stap om de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel te kunnen verbeteren.