Deliveroo Duitsland: moeilijk vakbondswerk

Deliveroo Duitsland maakt vakbondswerk moeilijk

Twee jonge werknemers van Deliveroo Duitsland zijn ontslagen nadat ze hadden geprobeerd om een ondernemingsraad op te richten. De Duitse vakbond NGG veroordeelde dit erg scherp. Hun eis is dat de twee werknemers opnieuw in dienst worden genomen. Het bedrijf moet iets doen aan de belabberde arbeidsvoorwaarden die aan werknemers geen werkzekerheid, sociale bescherming en deftig loon geven.

Deliveroo werknemers worden aangeworven met kortetermijncontracten of als schijnzelfstandigen. Hun ziekte- en ongevallenverzekering moeten ze zelf betalen. Ze staan in voor hun eigen fiets en bijhorend veiligheidsmateriaal. Tegelijkertijd ligt hun uurloon onder het minimumloon. Per levering krijgen ze 4,75 euro. Ze krijgen geen compensatie voor de tijd dat ze wachten op werk en ook niet voor arbeidsongevallen.
De vakbond NGG en zijn afgevaardigden eisten nu concrete onderhandelingen. Deliveroo tracht elke stap in die richting af te blokken. Ze hebben niet alleen twee werknemers ontslagen maar proberen ook nog meer met freelancers te werken. Te mondige werknemers krijgen geen verlenging van hun contract. Via aanpassingen van hun app verhinderen ze de vrije communicatie tussen hun werknemers.
Op 13 april was er alvast een actiedag om dit in de openbaarheid te brengen. NGG riep consumenten op om de eisen via een online actie te ondersteunen. De centrale boodschap van NGG is duidelijk: “Deliveroo verdient onrust omdat we hun 19de eeuwse arbeidsvoorwaarden afwijzen. Laten we ons niet blindstaren op buzzwords zoals flexibiliteit en gig-economie.”