Het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur wil experimenteren met een zesurige werkdag voor ambtenaren. Dat werd bericht in diverse Nederlandse media. Steeds meer organisaties hebben flexibele werktijden, werken van 8 tot 17 uur raakt uit de tijd. “Mensen beoordelen op aantal uren is grote onzin”, zeggen de voorstanders van het experiment.

Het plan voor een zesurige werkdag voor ambtenaren in Amsterdam komt uit de koker van de partij GroenLinks, die mee de stad bestuurt. “Je ziet in Europa steeds meer bedrijven en organisaties experimenteren met flexibelere werktijden. Het blijkt dat mensen hier gelukkiger van worden. Daarom willen wij ook kijken of we een proef kunnen houden.” De initiatiefnemers mikken op een experiment met een beperkte groep mensen.
Arbeidseconoom Joop Schippers ziet het Amsterdamse plan goed zitten. “Door mensen vrijer te laten zijn in de invulling van hun werkdag zie je dat ze relaxter worden.” Schippers stelt voor om mensen eerst thuis te laten werken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tussendoor de kinderen naar school brengen of aan mantelzorg doen. “Op die manier worden werknemers relaxter als ze hun werk moeten doen. En dus productiever.”
Volgens de arbeidseconoom kan iemand die 6 uur per dag werkt net zo productief zijn als iemand die 8 uur presteert. “Mensen die voltijds werken doen namelijk veel privédingen in werktijd en stressen meer over privézaken waardoor ze minder productief zijn.”
De grote staalproducent Tata Steel laat werknemers in sommige jobs experimenteren met het zelf indelen van hun tijd. Voor kantoorbanen is dat perfect mogelijk, zegt het bedrijf. Het Nederlandse adviesbureau &Samhoud laat zijn 250 werknemers volledig vrij in het bepalen van hun werktijden. “Onze mensen zijn vrij om te werken wanneer ze willen. Of ze nu 6, 8 of 10 uur per dag werken, maakt niet uit. Ik ga dat echt niet controleren. Tijd is irrelevant”, zegt directeur en oprichter Salem Samhoud. Hij merkt dat de aanpak goed werkt. Vaders krijgen bij het adviesbureau (ook) 2 maanden verlof. “Niemand maakt er misbruik van. We zien juist dat mensen eerder veel te hard werken dan dat ze te weinig doen.”