Zwanenzang of nieuwe kans

Demotie is het tegenovergestelde van een promotie. Onderzoekers becijferden dat 1/5 van de beroepsbevolking er al mee te maken kreeg en dat het zowel arbeiders, bedienden als kaderleden van alle leeftijden te beurt valt. Het fenomeen zit in de taboesfeer want geef nu toe: wie geeft graag publiekelijk toe dat hij een stap heeft moeten terugzetten?

Onderzoekster Tanja Verheyen (VU Brussel) vindt het woord ‘demotie’ te negatief. In het boek ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ lanceerde ze daarom het begrip ‘remotie’. Anno 2018 praat ze liever over ‘carrièrewendingen’.

Demotie kan gevolgen hebben voor je functie, loon, gezag of werkinhoud. Soms is het verlies aan status de hardste noot om te kraken: je bent niet langer een sleutelfiguur. Je leidt geen team meer, je beheert geen budgetten meer, je wordt niet meer betrokken bij beslissingen. Soms zakt je loon of verlies je bepaalde extralegale voordelen.

Aan een demotie gaat doorgaans een periode van spanningen vooraf: het kaderlid voelt aan dat er ‘iets’ is. Wanneer het management de knoop doorhakt, is dat voor niemand makkelijk. De werkgever is bang dat de werknemer zal opstappen of verweesd en gedemotiveerd zal achterblijven. Na de mededeling voelt de werknemer de grond onder zijn voeten wegzakken.

Tanja Verheyen: “Leg de gang van zaken goed uit en laat het kaderlid niet aan zijn lot over. Dan kan die er weer bovenop komen. Het gedemoveerde kaderlid moet zijn verhaal kunnen doen en steun kunnen vinden bij vrienden, familie, collega’s, zelfs een therapeut. Hoe dan ook heeft de werkgever hierbij een grote verantwoordelijkheid

Aan een demotie gaat doorgaans een periode van spanningen vooraf: het kaderlid voelt aan dat er ‘iets’ is.


Ook kaderpersoneel en kenniswerkers zijn werknemers!

Werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als kenniswerker? Dan ben je vast geïnteresseerd in wat ACV Kader jou te bieden heeft. Met de Kadernieuwsbrief en het magazine Kader informeren wij geregeld over individuele coaching en workshops die je helpen om nog meer voldoening te halen uit je job. Heb je vragen over je loon, aanvullende voordelen, je rechten als kaderlid, je loopbaankansen? Wij staan klaar om je discreet te helpen. Meer info vind je op www.acv-kader.be  .
Registreer je daar als kaderlid of e-mail naar kader@acv-csc.be

Workshop

op 15 juni 2018

Het thema demotie ligt gevoelig bij kaderleden. Wie het meemaakt, voelt zich meer dan eens bekocht of onheus behandeld. Kaderleden krijgen te weinig inspraak of zijn voor het blok gezet. Sommigen kiezen zelf voor een demotie en oogsten onbegrip bij collega’s.
Het NVK en het Centrum voor Loopbaanontwikkeling organiseren over dit thema een workshop op vrijdag 15 juni (Bondsgebouw LBC-NVK, Sudermanstraat 5, Antwerpen, van 13.30u tot 16.00u). Tanja Verheyen komt aan het woord, Marc Van den Broeck vertelt over het aanbod van het CLO.

Inschrijven kan via kader@acv-csc.be. Leden betalen niets. Stuur ons je contactgegevens en we bevestigen je inschrijving. Maximaal 30 deelnemers

Auteur: Jan De Paepe