Mounir en Sabine vertellen over hun weg

Nogal wat scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, worstelen met de vraag of ze al dan niet moeten voort studeren. Een aantal van hen kiest resoluut voor het beroepsleven maar steeds meer jongeren besluiten om een opleiding te volgen aan een hogeschool of universiteit. De evolutie van onze maatschappij richting kennis- en diensteneconomie is daar uiteraard niet vreemd aan.

Belangrijk bij het maken van een keuze is dat er eigenlijk geen juiste of verkeerde keuze bestaat. Het moet vooral gaan om een keuze die je zelf maakt, niet om een keuze die anderen of de maatschappij je opleggen. Wat zijn je interesses? Wat zijn je vaardigheden of competenties? Wat sluit het best aan bij je persoonlijkheid? Welke richting wil je eigenlijk uit met je leven en je loopbaan? Laat je vooral daardoor leiden als je een beslissing neemt!
We leggen even ons oor te luisteren bij twee jongeren die de keuze moesten maken. Ze maakten verschillende keuzes maar hebben nog geen minuut spijt gehad van hun beslissing.

Rechtenstudies

Mounir (21) besloot na de middelbare school om rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Antwerpen (UA). “Voor mij is de opleiding ideaal om wat meer bagage op te bouwen, niet alleen door mijn theoretische kennis uit te breiden, maar ook door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen”, legt hij uit. “Voort studeren geeft me trouwens wat extra tijd om een beter zicht te krijgen op wat ik later echt wil gaan doen. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat dit diploma mijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk zal vergroten.”
Voor Mounir is de universiteit een heel stimulerende omgeving waar heel wat mensen met uiteenlopende achtergronden en met soms botsende meningen en karakters samenkomen. “En ik ga er niet flauw over doen: uiteraard is het studentenleven een belangrijk onderdeel van voort studeren, dat is de plaats bij uitstek om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen voor het leven op te bouwen.”

Welke richting wil je eigenlijk uit met je leven en  je loopbaan? Laat je vooral daardoor leiden!

Politieagente

Sabine (23) schreef zich na de middelbare school meteen in voor de selectieproeven om politieagent te worden. Zij is ondertussen aan de slag bij de lokale politie in Brugge. “Eigenlijk heb ik altijd al geweten dat ik politieagente wou worden”, vertelt Sabine. “Het takenpakket is namelijk heel divers en we worden als agent geconfronteerd met de meest uiteenlopende problemen en mensen. Ik werk ook graag in teamverband en heb al heel wat kunnen bijleren van de collega’s. Met sommige onder hen spreken we ook af en toe buiten de werkuren af.”
Werken bij de poltie kan soms stresserend zijn. “Maar de job geeft ook telkens weer een goed gevoel omdat ik mijn steentje kan bijdragen aan de samenleving. Uiteraard betekent gaan werken ook dat ik een eigen inkomen heb, op mijn eigen beentjes kan staan en wat meer plezante dingen voor mezelf kan inplannen.”

Auteur: Bram Van Goethem