LBC-NVK helpt jonge werknemers op weg

Veel jonge werknemers vragen zich af waarom ze lid zouden moeten worden van een vakbond. Simpel: omdat een vakbond zorgt voor betere loon-en arbeidsvoorwaarden, info, advies en ondersteuning. Enkele jonge leden van de LBC-NVK delen hun ervaringen.

Evy Bosmans

24 jaar, logistiek assistente bij AZ Jan Portaels

Ik ben al bij de vakbond aangesloten sinds ik ben afgestudeerd. Ik werkte aanvankelijk op interimbasis en wilde me verzekeren voor het geval er zich problemen zouden voordoen. Als lid van de vakbond weet je dat er dan altijd een vakbondsafgevaardigde is op wie je kan terugvallen.
Op zeker ogenblik vond ik werk in een ziekenhuis. Ik werkte aanvankelijk nog halftijds maar wilde graag voltijds aan de slag. Ik bleek niet de enige te zijn met die vraag. Jonge werknemers krijgen bij AZ Jan Portaels haast systematisch een deeltijds contract aangeboden, terwijl ze zelf vragende partij zijn voor meer. Zeg nu zelf: wie wil nu geen voltijds contract, op het moment in je leven dat je op je eigen benen wil gaan staan?

Contractuitbreiding dankzij LBC-NVK

De vakbond LBC-NVK (ACV) neemt het echt voor ons op. En met resultaat. Op een bepaald moment wilde de directie nieuwe mensen in dienst nemen, terwijl heel wat collega’s zaten te wachten op bijkomende uren. De afgevaardigden hebben zich tegen dat voornemen verzet en twee collega’s hebben een contractuitbreiding gehad.
Zelf werk ik ondertussen 80% in plaats van 50%, maar ik ben er zeker van dat ze op termijn ook voor mij een voltijds contract zullen kunnen afdwingen. De vakbond in ons ziekenhuis is goed georganiseerd en dwingt de directie om te luisteren. Als jonge werknemers zijn we daar heel erg blij mee.

Sara Schaukens

30 jaar, secretaresse bij Brouwerij Timmermans

De afgelopen jaren heb ik heel wat verschillende jobs gedaan. In de meeste gevallen werkte ik voor KMO’s, waar geen officiële vakbondsvertegenwoordiging was. Het is zeker niet zo dat ik overal problemen heb gehad, maar een rimpelloos parcours was het ook niet. En wanneer het echt nodig was, dan wist ik dat ik kon rekenen op de LBC-NVK.

Waar zou ik na mijn ontslag anders terecht hebben gekund?

Zo had ik op een bepaald moment een moeilijke verhouding met een van mijn rechtstreekse collega’s. Een poging om dit bespreekbaar te maken, stuitte vooral op onwil bij de werkgever. ‘Wij zijn geen sociale dienst.’ Uiteindelijk hebben ze mij ontslagen om van het probleem af te zijn.
Iemand van de juridische dienst bij de vakbond heeft toen mijn ontslagvergoeding nagekeken en vastgesteld dat ik te weinig had ontvangen. Die heeft toen tot vervelens toe brieven gestuurd naar de werkgever, tot er uiteindelijk een rechtzetting is gebeurd. Gelukkig was ik toen lid, want ik zou niet weten waar ik anders terecht zou hebben gekund.
Ook met andere problemen kon ik terecht bij de LBC-NVK. Toen ik door een leidinggevende van een ander bedrijf als vuil werd behandeld, en zelfs uitgescholden, heb ik wenend naar de vrouw van de vakbond gebeld die me eerder al had geholpen. Alleen al het feit dat ik toen even mijn hart heb kunnen luchten, en er een luisterend oor was aan de andere kant van de lijn, heb ik als een steun ervaren. Hoewel ik heel gelukkig ben met mijn huidige job, én werkgever, raad ik sindsdien al mijn vrienden en vriendinnen aan om zich aan te sluiten bij de LBC-NVK. Met een speciale pluim aan de medewerkster van de juridische dienst. Ze weet wie ze is.

Vanessa Geurts

26 jaar, bediende bij ING

Wanneer je voor het eerst ergens aan de slag gaat, dan weet je niet wat jouw rechten zijn. Daarom was ik was blij dat ik op mijn eerste dag bij ING werd onthaald door de vakbondsafgevaardigden van de LBC-NVK. Ik werd goed geïnformeerd, en besloot meteen lid te worden.
Enkele weken later werd ik opnieuw door hen gecontacteerd. Gewoon om te horen hoe het me ging, en of ze me nog ergens mee konden helpen. Mijn vragen over het recht op jeugdvakantie werden meteen beantwoord, en ik werd ook nog eens geholpen met de eigenlijke aanvraag. Op dat moment wist ik dat mijn keuze om lid te worden de juiste was geweest.
Naar aanleiding van de sociale verkiezingen in 2016 kreeg ik de vraag om zelf ook kandidaat te worden voor de LBC-NVK. Ik heb enthousiast toegezegd. Sinds mijn start bij ING heb ik altijd kunnen rekenen op de hulp en de steun van de collega’s van de LBC-NVK. Nu was het mijn beurt om dit ook voor anderen te doen.

Meteen geholpen met mijn vragen over jeugdvakantie

Momenteel is ons bedrijf in herstructurering: een moeilijke en intense periode. Ik vind het belangrijk dat iedereen met vragen of problemen geholpen kan worden. Mijn collega’s hebben het in ieder geval super hebben gedaan tijdens de onderhandelingen. We hebben samen met de andere vakbonden een evenwicht gezocht en een erg goed sociaal plan uit de brand kunnen slepen, voor iedereen.
Makkelijk is het niet, maar ik doe het graag. Collega’s bijstaan is echt mijn ding.

Auteur: Michaël Vandenbroucke