Snapshots – Coca-Cola brengt smaak van ‘zero’ arbeidsrechten naar Olympische Winterspelen

Coca-Cola is een belangrijke sponsor van de ‘Winter Olympics’ dit jaar. Via de media zullen ze dan ook prominent in beeld komen. Internationale vakbonden grijpen dit aan om wantoestanden in Indonesië aan te klagen.
Sinds maart 2015 doen werknemers van een Coca-Cola-bottelarij in Centraal-Java het nodige om te worden erkend als onafhankelijke vakbond. Ze volgden de vereiste wettelijke stappen en registreerden hun vakbond. Dit leidde tot de schorsing en later het ontslag van Atra Narwanto, de voorzitter van deze vakbond. Het management verbood aan de werknemers om nog met hem samen te zitten. In een andere vestiging in West-Java richtten werknemers in februari 2017 een vakbond op. De voorzitter van die vakbond, Lutfi Ariyanto, werd door het management verplaatst naar een andere vestiging. Hij werd eerst geschorst en later ook de laan uitgestuurd.
Werknemers worden gedwongen om hun steun aan de vakbond in te trekken. En de werkgever weigert om normale onderhandelingen te voeren.
Het staat allemaal in schril contrast met het positieve imago dat Coca-Cola wil uitstralen op de Olympische Winterspelen. Via een online campagne wil de internationale voedingsvakbond IUF zo veel mogelijk berichten laten toekomen bij het moederbedrijf in de Verenigde Staten; en ook bij Coca-Cola Amatil in Australië, dat verantwoordelijk is voor de poot in Indonesië. Ook jouw hulp is nodig om het management duidelijk te maken dat werknemersrechten moeten worden gerespecteerd, dat de voorzitters hun job moeten terugkrijgen en dat er serieus moet worden onderhandeld met de bonden.

Je steun betuigen kan hier: https://goo.gl/2uspim